Wykonanie
Kolejny przepis pamiętający czasy, kiedy kwitły piwonie. Mam ich jeszcze kilka, ale chyba poczekają do przyszłego roku, bo są strikte związane z wiosną, ten akurat nie, więc publikacja właśnie dzisiaj nie robi mu żadnej różnicy. Zapraszam na pyszne
czekoladowe naleśniki.

Ciasto :200 g
mąki pszennej2
żółtka100 ml kwaśnej
śmietanygazowana
woda mineralna1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli3 łyżki
czekolady w proszku
olej do smażeniaFarsz:300 g
mascarpone2 łyżki
jogurtu greckiego1
żółtko50g zmielonych
orzechów włoskich3 łyżki
cukru pudru1/2 łyżeczki
aromatu pomarańczowegolistki
mietystarta
czekolada
Sposób przygotowania:Składniki na ciasto połączyć ze sobą za pomocą miksera na gładką masę, na końcu dodać
czekoladę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanym
oleju. Nie powinny być zrumienione, aby łatwo mozna je było zwinąć. Odsączyć na papierowych ręcznikach nadmiar
oleju.
Orzechy zmielić w blenderze na
maczkę, przełożyć do miski. Dodac
mascarpone,
jogurt,
żółtko,
cukier puder i aromat, dokładnie wymieszać. Nakladać na upieczone placki i zawijać. Można podsmażyć na masełku, lecz ja lubię takie świeże, a podsmażam następnego dnia, o ile oczywiście jest co.

P rzed podaniem posypać startą
czekoladą i udekorować listkami
miety, podawać.

Smacznego