Wykonanie
Bardzo dawno nie zrobiłam nic w moim szynkowarze, olśniło mnie ostatnio że go w ogóle posiadam. Pewnie przez jakiś czas znowu będzie w łasce, do kolejnego okresu zapomnienia ;)Jak za każdym razem gdy próbuję zrobionej w domu
wędliny, tak i dziś przekonałam się że jej smak jest daleko lepszy od kupionej w sklepie. Jeśli nie jesteście posiadaczami
szynkowaru, nie martwcie się, bo tak przygotowane
mięso można też po prostu upiec.


Składniki :800 g.
łopatki wieprzowej300 g.
fileta z kurczakaPrzyprawy :2
liście laurowe2 łyżki
majeranku3 ząbki
czosnku1 pełna łyżka
soliDodatkowo :1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki1 łyżeczka
majeranku0,5 łyżeczki
soliPrzygotowanie :Ucieram w moździerzu
sól z
czosnkiem,
majerankiem i liśćmi laurowymi.
Łopatkę nacinam w kilku miejscach, tworząc kieszenie. Nacieram ją
mieszanką przypraw. Fileta siekam w kostkę, mieszam dłonią z łyżeczką
soli,
papryką i
majerankiem, a
potem nadziewam tak przygotowanym
mięsem kieszenie w
łopatce.
Mięso wkładam do woreczka przystosowanego do wysokich temperatur i paluję całość do
szynkowaru. Zamknięty
szynkowar odstawiam na minimum 12 godzin do lodówki. Następnego dnia gotuję go przez ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu, po czym zostawiam do całkowitego ostudzenia, a
potem wstawiam na noc do lodówki. Po tym czasie
szynka jest gotowa.