ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka z maszynki

Kruche ciasteczka z maszynki

nazwa

Wykonanie

W domu naszego dzieciństwa, bardziej od pierniczków popularne
były ciasteczka z maszynki. Piekło się dużo, przechowywało w kartonowym pudle, w zimnym pomieszczeniu na strychu.
Smakowały wyjątkowo i wspominamy je do dziś.
Składniki:
-ok. 4 do 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
-3/4 szklanki cukru pudru
-3/4 kostki masła ( 15 dkg )
-3/4 szklanki kwaśnej śmietany ( 18% )
-2 jajka i jedno żółtko
-aromat waniliowy lub śmietankowy
-1/2 płaskiej łyżeczki amoniaku
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier puder, jajka i żółtko,
miękkie masło, aromat i śmietanę wymieszaną z amoniakiem.
Zagniatamy ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny do lodówki.
W maszynce do mielenia mięsa montujemy "ciastkownik".
Ciasto dzielimy na porcje, wkładamy do maszynki i delikatnie odbieramy uformowane paski ciastek.
Kroimy na dowolną długość, układamy na blaszkach z papierem do pieczenia, zachowując odstępy i kolejno wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 20 minut.
Upieczone ciasteczka zdejmujemy z blaszki i gotowe.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2015/12/kruche-ciasteczka-z-maszynki.html