Wykonanie
W domu naszego dzieciństwa, bardziej od pierniczków popularnebyły
ciasteczka z maszynki. Piekło się dużo, przechowywało w kartonowym pudle, w zimnym pomieszczeniu na strychu.Smakowały wyjątkowo i wspominamy je do dziś.Składniki:-ok. 4 do 4 i 1/2 szklanki
mąki pszennej-3/4 szklanki
cukru pudru-3/4 kostki
masła ( 15 dkg )-3/4 szklanki kwaśnej
śmietany ( 18% )-2
jajka i jedno
żółtko-
aromat waniliowy lub
śmietankowy-1/2 płaskiej łyżeczki
amoniakuMąkę wsypujemy do miski, dodajemy
cukier puder,
jajka i
żółtko,miękkie
masło, aromat i
śmietanę wymieszaną z
amoniakiem.Zagniatamy ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny do lodówki.
W maszynce do
mielenia mięsa montujemy "ciastkownik".Ciasto dzielimy na porcje, wkładamy do maszynki i delikatnie odbieramy uformowane paski
ciastek.
Kroimy na dowolną długość, układamy na blaszkach z papierem do pieczenia, zachowując odstępy i kolejno wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 20 minut.
Upieczone
ciasteczka zdejmujemy z blaszki i gotowe.
Smacznego!