Wykonanie
Ciasteczka mojego dzieciństwa, pyszne, chrupiące, po prostu super.
Składniki:4 szklanki
mąki pszennej (ok.680 g)1 szklanka
cukru pudru (ok.170 g )
amoniak spożywczy opakowanie 30 g1 łyżka
cukru waniliowego200 g
masła4
żółtka1 całe
jajkopół szklanki kwaśnej
śmietany 18 %dodatkowo jedno
jajko i
cukier trzcinowy do posypania
Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolite, elastyczne ciasto, podsypując
mąką jak zbytnio się klei. Wkładamy na 30 minut do lodówki by odpoczęło.Ciasto dzielimy na mniejsze części każdą wałkujemy na placek o grubości mniejszej niż pół centymetra.Wycinamy foremką kształty.
Każde
ciasteczko smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy
cukrem trzcinowym lub innym grubszym.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 10 minut, na złoty kolor, w 180 *SMACZNEGO
Z tej porcji wyszło mi ponad 100
ciasteczek.