Wykonanie
Pychotka, to ciasto, które można upiec na rożne okazje. Jego przygotowanie nie jest trudne, lecz wymaga więcej czasu, gdyż składa się z dwóch oddzielnie pieczonych części i masy. Efektem końcowym jest pyszne ciasto, które ładnie przyozdobione według inwencji twórczej autora doskonale pasuje na wielkanocny stół tudzież imieniny.Składniki:40 dag
mąki pszennej,20 dag
masła,15 dag
cukru pudru,4
żółtka,
proszek do pieczenia,szczypta
amoniaku,2-3 łyżki kwaśnej
śmietany,
powidło śliwkowePrzygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, siekać z
masłem. Dodać
cukier,
żółtka, proszek,
amoniak rozpuszczony w
śmietanie.Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na oddzielną blachę, posmarować powidłem.Na 1 ciasto na powiodło dać ubitą pianę z 3
białek połączoną z 10 dag
cukru pudru, 100 g
kokosków i 2 łyżkami
mąki ziemniaczanej.Na 2 ciasto na powidło dać ubitą pianę z 3
białek połączoną z 10 dag
cukru pudru oraz 100 g zmielonych
orzechów.Ciasta piec w temp. 170 stopni przez 30 min. Po wystudzeniu placki połączyć masą budyniową. Pychotkę można przyozdobić według uznania np.
polewą czekoladową.