Wykonanie
Po latach zajadania
ryby po grecku,
ryby w galarecie i pierogów z
kapustą, powoli przekonuję się do innych dań. Oczywiście tych wymienionych powyżej nie może zabraknąć na moim
stole, ale trzeba dorzucić coś nowego, żeby nie było nudno.W poprzednich postach pokazywałam Wam krem z
buraków, który może zastąpić tradycyjny barszcz, oraz babeczki, które sprawdzą się w zastępstwie pierniczków. Teraz czas na
śledzia – marynowanego z dodatkiem aromatycznego
majeranku i chrupiącej
cebuli.
Śledź marynowany z
majerankiemSkładniki:150g
śledzia typu
matjasJedna
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
majeranku suszonegoOkoło 100ml
olejuŚledzie płuczemy pod bieżącą
wodą. Przekładamy na deskę i kroimy na kawałki „na jeden kęs”, wrzucamy do miski. Dodajemy
cebulę pokrojoną w piórka, posiekany
czosnek i
majeranek, mieszamy.Do czystego, suchego słoika przekładamy naszego
śledzia. Zalewamy
olejem, tak aby
śledź był całkowicie zakryty.Odstawiamy na co najmniej 3 dni, aby składniki się przegryzły.Smacznego!