Wykonanie
Witam wszystkich w nowym roku. Mam nadzieję, że świetnie bawiliście się w Sylwestrową noc i planujecie jeszcze kilka imprez karnawałowych ponieważ mam dla Was przepis na pyszną pastę, która idealnie sprawdza się w roli imprezowej przekąski.Do tej pasty idealnie pasują wszelkiego rodzaju orientalne
chlebki, nachosy, czy paluszki grissini. Sama pasta nie jest trudna w wykonaniu, ale podbija większość podniebień. Na moim przyjęciu cieszyła się ogromnym wzięciem, więc szczerze polecam. :)
Składniki:2
czerwone papryki2 ząbki
czosnkuszczypta
chilliszczypta
solichlust
oliwyłyżeczka
miodułyżka
soku z cytrynygarść
orzechów włoskichkromka
pieczywa chrupkiego żytniego lub macy - pokruszona
Papryki przecinamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut, aż skórka zacznie się przypalać.Wkładamy gorące
papryki do foliowego woreczka i odkładamy aż ostygną. Następnie obieramy je ze skórki i przekładamy do blendera wraz z
orzechami,
czosnkiem,
miodem,
sokiem z cytryny i pokruszonym
chrupkim pieczywem. Blendujemy na w miarę gładką masę - mogą pozostać kawałeczki
orzechów, żeby pasta zyskała różnorodność konsystencji. Dolewamy tyle
oliwy, żeby pasta miała pożądaną gęstość, doprawiamy
solą i
chilli, dokładnie mieszamy.Smacznego!