ßßß
SKŁADNIKI:tacka śledzi w oleju2 średnie cebule2 średnie ziemniaki3 średnie buraki3 jajka na twardośredni słoik majonezu10 dag startego, żółtego serasól, pieprz, suszona zielona pietruszkaPRZYGOTOWANIE:W osobnych garnkach gotujemy w mundurkach ziemniaki i buraki. Gdy będą miękkie, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Warzywa obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Jajka trzemy na grubych oczkach, a odcedzone śledzie w paseczki.Na dnie miski (najlepiej szklanej) wykładamy śledzie, a na nie cebulę. Teraz całość smarujemy połową majonezu. W następnej kolejności wykładamy ziemniaki i buraki - każdą warstwę warzyw lekko oprószamy solą i pieprzem. Całość smarujemy resztą majonezu. Na koniec wykładamy jajka, a na nie ser. Całość posypujemy suszoną pietruszką.Sałatka najlepiej smakuje gdy się schłodzi przez noc w lodówce.Rady : Ziemniaki i buraki można zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku, średniej wielkości warzywa piec przez ok. godzinę. Sałatkę można wyłożyć do mniejszych słoiczków i podarować w prezencie. Smacznego!