Wykonanie
Nie wiem czy też tak macie, ale ja na
śledzie muszę
mieć smak. Inaczej nie zjem. I to nie to, że nie lubię, po porostu jak nie mam na nie ochoty to ich nie dotknę nawet widelcem. Do wyjątków należy ta
sałatka. Bardzo mi smakuje, rodzinie zresztą też i chyba dlatego tak szybko znika ze stołu. Zapraszam po przepis.
SKŁADNIKI:tacka
śledzi w oleju2 średnie
cebule2 średnie
ziemniaki3 średnie
buraki3
jajka na twardośredni słoik
majonezu10 dag startego,
żółtego serasól,
pieprz, suszona zielona
pietruszkaPRZYGOTOWANIE:W osobnych garnkach gotujemy w mundurkach
ziemniaki i
buraki. Gdy będą miękkie, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Warzywa obieramy i kroimy w drobna kosteczkę.
Jajka trzemy na grubych oczkach, a odcedzone
śledzie w paseczki.Na dnie miski (najlepiej szklanej) wykładamy
śledzie, a na nie
cebulę. Teraz całość smarujemy połową
majonezu. W następnej kolejności wykładamy
ziemniaki i
buraki - każdą warstwę warzyw lekko oprószamy
solą i
pieprzem. Całość smarujemy resztą
majonezu. Na koniec wykładamy
jajka, a na nie
ser. Całość posypujemy
suszoną pietruszką.
Sałatka najlepiej smakuje gdy się schłodzi przez noc w lodówce.Rady :
Ziemniaki i
buraki można zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku, średniej wielkości warzywa piec przez ok. godzinę.
Sałatkę można wyłożyć do mniejszych słoiczków i podarować w prezencie. Smacznego!