Wykonanie
Sałatka warstwowa siódemka jak sama nazwa wskazuje składa się z siedmiu warstw. Przepis na nią podpatrzyła moja mama w programie Ewy Wachowicz, kiedy go zobaczyłam w pierwszej chwili podeszłam do niego bardzo sceptycznie. Trochę
dziwne wydawało mi się połączenie
salaty z
groszkiem i
selerem naciowym. Ale nic bardziej mylnego, po przygotowaniu i degustacji
sałatka okazała się bardzo smaczna i odmienna w smaku od innych popularnych sałatek. Strzał w dziesiątkę na domowe i ogrodowe imprezy. Jeśli
drodzy czytelnicy chcecie zaskoczyć rodzinę i znajomych to bardzo polecam:)Ps. W oryginale ostatnia warstwę stanowi chudy grillowany
boczek, który ja zastąpiłam plasterkami
salami.Składniki-
sałata lodowa- 4
łodygi selera naciowego- pęczek
szczypiorku- 300 gram
majonezu- 3 łyżki
cukru- puszka
groszku konserwowego- 20 dkg
sera żółtego ( najlepiej
cheddar )- kilka plasterków dobrego
salamiWykonanieSkładniki układamy warstwami :Na dno miski poszarpana
sałata lodowa, na
sałatę pokrojony w półplasterki
seler naciowy na
seler posiekany
szczypiorek.
Majonez dobrze wymieszać z
cukrem i rozsmarować na
szczypiorku. Posypać odsączonym
groszkiem, na
groszek nałożyć starty na tarce o dużych oczkach
ser. Ostatnia warstwa to dowolnie pokrojone
salami ( u mnie w trójkąty )Smacznego :)

