Wykonanie
Przyznaję szczerze, że nie przepadam za
manną na śniadanie. Dlatego też znalazłam paczuszkę, której termin powoli dobiega już końca. Zastanawiałam się nad tym jak ją wykorzystać, aż w końcu przyszedł mi do głowy pomysł na kremową
mannę z
ricottą . Tak też zrobiłam. Tylko, że na koniec dodałam
białko i wsadziłam do piekarnika. Smaki jakie
ukryłam w środku to połączenie
wanilii oraz
masła orzechowego . Podałam z
dżemem truskawkowym, uprzednio lekko podgrzanym. Jedno z najdelikatniejszych śniadań jakie
jadłam. Rozkosz dla podniebienia!
waniliowo-
orzechowe 'serniczki' z
kaszy manny i
ricotty podane z
dżemem truskawkowymvanilla-nutty 'cheesecakes' from semolina and
ricotta served with strawberry jam
Składniki:- 3 łyżki
kaszy manny (u mnie razowa)- ok. 200 ml
mleka (nie cała szklanka)- łyżka
syropu klonowego- ziarnka z 1/2
laski wanilii- 125g
ricotty (połowa opakowania)-
białko jaja- łyżeczka
masła orzechowego (u mnie crunchy, jak widać na zdjęciu)
Kaszę manną ugotować z
mlekiem i
wanilią do gęstości i wystudzić. Po czasie dodać do niej
ricottę,
masło orzechowe oraz
syrop klonowy i dokładnie połączyć składniki. Na koniec wymieszać z
białkiem. Przełożyć do naczynia do zapikania lub foremek na babeczki. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 25min. Najlepiej wstawić na noc do lodówki. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Wyczekiwany weekend. Co prawda nie obędzie się bez obowiązków, jednak to zupełnie co innego - robić coś w leniwy sobotni dzień, kiedy nie jest się już zabieganym, a czas nie odgrywa aż tak ważnej roli.Udanego weekendu! :)Żeby zmienić coś w swoim życiu, trzeba zapomnieć o tym ile jest do stracenia.