ßßß Cookit - przepis na ORZECHOWY PUDDING CHLEBOWY

ORZECHOWY PUDDING CHLEBOWY

nazwa

Wykonanie

A dzisiaj już zupełnie nie w świątecznych klimatach, wracamy do poświątecznej rzeczywistości. Ale, ale, ale, ale! Ta rzeczywistość wcale nie musi być szara, smutna i bez smaku! Wręcz przeciwnie! Ta rzeczywistość smakuje dzisiaj orzechowo, przyjemnie chrupie i dodatkowo jest dzielona ze wspaniałą osobą. Tym razem nie czekałyśmy zbyt długo z naszym kolejnym wspólnym gotowaniem! Bo im częściej to robimy, tym smaczniejsze potrawy nam wychodzą. Z kim? Z Patrycją ze Smakołyków Alergika oczywiście! Był już wspólny obiad - wytrawne galette marchewkowe. Był zdrowy deser - wegańskie ciasteczka kokosowe. Co teraz? Śniadanie! A dokładniej - pudding chlebowy. Jeśli o mnie chodzi to mam już na swoim koncie kilka takich puddingów, ale dla Patrycji był to zupełnie nowy smak! Zobaczcie, co dobrego wyczarowałyśmy w kuchni tym razem. Wspólne poranki smakują najlepiej. U Patrycji znajdziecie pyszny klasyk - pudding ze skórką pomarańczową i rodzynkami. U mnie pudding mocno orzechowy. Na który się skusicie? Według mnie, najlepiej, jeśli spróbujecie obu tych wersji!
Przepis (jedna porcja):
1 (małe) jajko
ziarenka z 1/2 laski wanilii
2 łyżki masła orzechowego
2-3 kromki czerstwego chleba
+ ulubione orzechy (u mnie: włoskie i laskowe)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Kromki chleba pokroić w kostkę. Wyłożyć do kokilki/naczynka żaroodpornego. W miseczce roztrzepać jajko. Wymieszać dokładnie z masłem orzechowym oraz ziarenkami wanilii. Tak przygotowaną masą zalać pokrojony chleb. Całość posypać jeszcze posiekanymi drobno orzechami. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 30 minut. Gotowy pudding wyjąć i od razu podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/04/orzechowy-pudding-chlebowy.html