ßßß
Porady: Jak gotować jajka kurze?:)Jajka, które chcemy ugotować wkładamy do zimnej wody i dopiero nastawiamy na gaz.Jeśli chcemy jajka NA MIĘKKO gotujemy 2 minuty od momentu wrzenia.Jajka NA TWARDO gotujemy 7 minut od momentu wrzenia.Kiedy chcemy jajka włożyć do wrzątku to gotujemy o minutę dłużej niż podany powyżej czas. Jednak istnieje wówczas większe prawdopodobieństwo, iż jajka popękają podczas gotowania.Jajek nie możemy gotować zbyt długo, bo żółtko nam „zsinieje”.
Porady: Jak długo można przechowywać jajka?Świeże jajka przechowujemy w lodówce do trzech tygodni.Jajko ugotowane na twardo w skorupce możemy przechowywać 4 dni, natomiast bez skorupki 2 dni.Jajko surowe można przechowywać do 12 godzin.Jeśli chcemy mrozić ugotowane jajka robimy to bez skorupek.