Kotlety z dorsza idealnie nadają się na danie główne, lecz na zimno doskonale sprawdzą się jako dodatek do kanapek. Kotlety z ryby są mięciutkie i pyszne. Jeśli przeszkadza Ci tranowy posmak morskiej ryby wystarczy ją co najmniej na godzinę przed przyrządzeniem skropić sokiem z cytryny. Dzisiejsze kotleciki aromatyzowane dodatkiem suszonych pomidorów i kaparów zadowolą najwybredniejszych smakoszy. Zapraszam do przepisu.Składniki:1 kg filetów z dorsza8-10 suszonych pomidorów z zalewy3-4 łyżki kaparów ze słoiczka1 jajkosok z cytrynybułka tarta do farszu i do obtaczaniasól, pieprzolej do smażeniaWykonanie: z filetów usunąć skórę i ewentualnie pozostałe ości, skropić sokiem z cytryny. Zmielić w maszynce do mięsaodsączyć z zalewy suszone pomidory i kapary, następnie drobno posiekaćmielonego dorsza wymieszać z pomidorami i kaparami, dodać jajko, przyprawy, 1-2 łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Gdyby masa była za luźna zwiększyć ilość bułki tartej. Dobrze jest przed formowaniem wstawić masę do lodówkiwilgotnymi dłońmi formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolorSMACZNEGO !