Tarta ma smak bardzo (!) zbliżony do smaku słynnego batonika. Składa się z dużej ilości wiórków kokosowych i czekolady. Do spodu dodałam otręby owsiane, żeby wyszła, choć odrobinę zdrowsza. Do białej masy dodałam śmietanęsojową - tak z ciekawości - i sprawdziła się świetnie. Więc bardzo polecam tę tartę, bo naprawdę smakuje wyśmienicie!/forma o średnicy 25 cm/spód:180g ciasteczek oreo (ewentualnie innych czekoladowych)4 biszkopty4 łyżki otrębów owsianych1 łyżka olejukokosowegomasa:200g śmietany sojowej100g białej czekolady150g wiórków kokosowych1/4 szklanki mleka sojowegowierzch:200g gorzkiej czekolady30g płatków migdałowychCiasteczka, biszkopty i otręby rozdrobnić w malakserze na gładką masę. Dodać olejkokosowy i ponownie zmiksować na gładką masę. Tak przygotowanym ciastem wylepić formę. Wstawić ją do lodówki na czas przygotowania reszty składników.Śmietanę, białą czekoladę, mleko oraz wiórki umieścić w rondelku, wymieszać i podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady i powstania w miarę gęstej masy (około 5 minut). Zdjąć z ognia i ostudzić. Kiedy masa będzie całkowicie zimna, przelać ją wcześniej przygotowany spód. Wstawić do lodówki około 15 minut.W międzyczasie rozpuścić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i również ją ostudzić. Przelać na schłodzony spód. W miarę delikatnie ją rozsmarować. Na brzegach tartę posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na około 8 godzin (może być cała noc). Wyjąć ją z lodówki na 30 minut przed podaniem, aby czekolada nie była bardzo twarda i nadawała się do krojenia. Smacznego!