ßßß Cookit - przepis na KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I ZIEMNIAKÓW, BEZGLUTENOWE

KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I ZIEMNIAKÓW, BEZGLUTENOWE

nazwa

Wykonanie

Po świątecznych obfitych posiłkach przyda się trochę oddechu. Jako lekkie danie obiadowe świetnie sprawdzą się kotlety z kaszy gryczanej i ziemniaków. To danie ma jeszcze dodatkowy plus,
do ich przygotowania można wykorzystać produkty, które pozostały nam z poprzednich dni. U mnie kasza bywa w lodówce do 4-5 dni, ziemniaki na drugi dzień lądują na patelni lub niestety w koszu. Ostatnio gdy pozostała mi i kasza i ziemniaki, by nie marnować tyle jedzenia wykombinowałam pyszne kotlety. Oczywiście dodatki i ilości są dowolne, ja wykorzystałam to co miałam, stąd takie a nie inne ilości, drugi raz miałam tylko ziemniaki, kaszę gotowałam specjalnie do kotletów, podaję również i te ilości. tak dla orientacji. Warto więc wykorzystać to co nam pozostaje i przygotować coś nowego. Kilka magicznych składników i mamy szybki, pożywny i smaczny obiad. U mnie tym magicznym składnikiem był wysmażony chudy boczek z dodatkiem cebuli i czosnku. Możemy przygotować te bezglutenowe kotlety również w wersji wegetariańskiej, wówczas proponuję zamiast boczku dodać wędzoną paprykę oraz zamiast zwykłej cebuli-czerwoną, uzyskamy podobny efekt.
W pierwszej wersji otrzymałam ok.10 sztuk, w drugiej miałam 16 kotletów (ilości podane w nawiasach z prawej strony).
Składniki:
- 530g ugotowanych ziemniaków (750g)
- 280g ugotowanej kaszy gryczanej białej (450g)
- 1 jajko (2 mniejsze)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (6 łyżek)
- 1 duża cebula (2szt)
- 2-3 ząbki (5szt)
- 2 plastry boczku (3szt)
- 1/2 łyżeczki kurkumy (3/4łyżeczki)
- sól i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy)
- bezzapachowy olej kokosowy do smażenia
Ziemniaki z kaszą podusić. Do miski dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, kurkumę oraz sól i świeżo mielony pieprz, oraz boczek z cebulą i czosnkiem.
Boczek kroimy wcześniej w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, gdy nam się ładnie podsmaży dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec smażenia dorzucamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy i odstawiamy z palnika.
Masę mieszamy i formujemy płaskie kotlety. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju kokosowym (u mnie bezzapachowy), po kilka minut, do lekkiego przyrumienienia.
Podajemy jako samodzielne danie, np. z sosem pieczarkowym lub jako dodatek do innych dań. U mnie wersja z sosem pieczarkowym, oraz podsmażonymi całymi pieczarkami. Sos przygotowuję z pokrojonych w cienkie paski pieczarek, podsmażonych na oleju kokosowym lub maśle klarowanym, doprawionych solą, pieprzem, śmietanką i zaciągniętych skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą.
Lekkie i pyszne.
Rewelacyjne również na drugi dzień, odgrzane np.w piekarniku.
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2016/01/kotlety-z-kaszy-gryczanej-i-ziemniakow.html