Wykonanie
Zdrowy i nietuczący
krem czekoladowy ?Do tego wegański, bezglutenowy i bez dodatku
cukru ?Brzmi nierealnie?A jeśli nasz
czekoladowy deser zrobimy z
awokado ?Że jak?A tak!Dzisiaj przedstawiam Wam mój ulubiony wegański deser, który zajadam, gdy mam trudne dni, w które marzę jedynie o tabliczce
czekolady (całej, natychmiast!, a najlepiej dwu). Deser ten jest bardzo łatwy w przyrządzeniu. Wystarczy dojrzałe
awokado,
kakao i
daktyle . Wszystko wrzucamy do blendera. Raz, dwa, trzy i gotowe! Mamy wspaniały, niesamowicie
czekoladowy zdrowy krem! A jak smakuje.... Mmmm.... Już tabliczka
czekolady mi nie potrzebna. ;pJak wspomniałam powyżej - ten
czekoladowy krem jest prosty w wykonaniu, jednak aby nam wyszedł, musimy pamiętać o jednej ważnej rzeczy:
Awokado do niego użyte musi być dojrzałe!Jak wybrać dojrzałe awokado?- nie patrzcie na kolor
awokado, gdyż w sprzedaży występuje ich kilka odmian.- dojrzałe
awokado jest miękkie i sprężyste - twarde jest zdecydowanie niedojrzałe i nie nadaje się do jedzenia. Po naciśnięciu skórka powinna wracać na swoje miejsce, jeśli nie oznacza to, że
awokado jest przejrzałe. Takie będzie miało niedobry, lekko gorzkawy smak.- po przekrojeniu pestka i miąższ powinny się łatwo usuwać.-można kupić niedojrzałe
awokado, zamknąć je w papierowej torebce z
jabłkiem lub położyć na parapecie. Za kilka dni będzie idealne.

wegański bezglutenowy bez
cukru(2 porcje)- 1 dojrzałe
awokado- 3-4 łyżki dobrej jakości
kakao lub karobu- 8-10 sztuk świeżych
daktyli (można zastąpić
ksylitolem,
syropem klonowym,
miodem)- 1-2 łyżki
mleka roślinnego- duża szczypta mielonego
cynamonu- szczypta
soli himalajskiej- do podania:
orzechy włoskieWszystkie składniki wrzucam do miski i blenduję na gładką masę. Dodaję tyle
mleka, by uzyskać pożądaną konsystencję.Gotowy
czekoladowy krem z
awokado przekładam do miseczek lub mniejszych szklanek i posypuję
orzechami włoskimi lub innymi ulubionymi
orzechami.Prawda, że proste?Smacznego !