Wykonanie

Ostatnie tygodnie obfitowały w nowe książki kucharskie. Najbardziej ucieszyła mnie ta najnowsza, od Jamiego. Mam kilka jego książek, każda niezła, ale żadna mnie nie zachwyciła. Ta natomiast, "Superfood", jest genialna! Jest tu tyle świetnych przepisów, że nie wiedziałam od którego zacząć! Padło na śniadanie po meksykańsku :) Trochę przepis zmieniłam - dodałam ugotowanej
fasoli adzuki (swoją
drogą - rewelacyjna
fasola, spróbujcie koniecznie!) i oto co mi wyszło.Składniki na 1 porcję:
olej rzepakowy do smażenia3-5
pomidorków koktajlowych (w sezonie 1 duży
pomidor)5
pieczarek1
jajko100g ugotowanej
fasoli adzuki (jeśli nie ma - 100g
czerwonej fasoli z puszki)
sos sojowy (w oryginale
sos worcester)1 kromka domowego
chleba (w oryginale 1 razowa tortilla)Rozgrzać patelnię i wlać na nią trochę
oleju. Przekroić
pomidorki na pół i położyć je na patelni rozcięciem do dołu. Odkroić nóżki i kapelusze
pieczarek tak, żeby były płaskie od
spodu (jak na zdjęciu) i również położyć je przyciętą stroną do dołu. Smażyć wszystko 6-7 minut, przewracając na drugą stronę dopiero jak ładnie się zarumienią od
spodu.Zmniejszyć płomień, na patelnię wbić
jajko w taki sposób, żeby
białko się jak najszerzej rozlało.
Fasolę przemieszać z
sosem sojowym, dorzucić na patelnię. Całość posypać
solą wg smaku, patelnię przykryć pokrywką i smażyć około 2 minuty (lub do czasu aż
jajko będzie ścięte tak, jak się lubi). W tym czasie na drugiej, suchej patelni podgrzewać pokrojony w plasterki
chleb, posypany ulubionymi
przyprawami.Śniadanie przełożyć delikatnie na talerz, dodać
chleb. Śniadanie jest bardzo sycące, ale nie zapychające.Smacznego :)