Wykonanie
Jeśli szukamy dobrego, łatwo dostępnego i taniego źródła
białka, to nic nie sprawdzi się lepiej jak
jajko. Dziś przepis na typowy brytyjski obiad -
fasola i
jajko w koszulce. Szybki posiłek dla dwojga, bogaty w
białko, który pozwala odkryć w sobie nutę egzotycznych smaków.Składniki (na 2 porcje):2 łyżeczki białego
octu destylowanej2
jajka1 gruby pasek
boczku, pokrojony w kostkępuszka pieczonej
fasoli w sosie1
pieczarka8
pomidorków koktajlowych2 łyżki
masłasól
Na talerz kładziemy ręcznik papierowy. Do garnka wlewamy
wody, do 2/3 wysokości naczynia i dodajemy
ocet. Doprowadzamy
wodę do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień. Do małej miski wbijamy pojedynczo
jajka, po czym "wlewamy" je do gorącej
wody. Gotujemy, aż
białko się zetnie, ale
żółtko nadal będzie płynne (około 4 minut). Wyławiamy
jajka łyżką cedzakową i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem. Odstawiamy.W średniej wielkości patelni, na średnim ogniu , podsmażamy
boczek , aż będzie chrupiący, około 5 minut. W międzyczasie kroimy
pieczarkę i dodajemy do
boczku. Następnie dodajemy
fasolę i
pomidorki, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, do pełnego podgrzania, około 2 minut.Mieszankę
fasoli nakładamy do misek a na wierzch wykładamy
jajka. Solimy,
pieprzymy i od razu jemy!