Wykonanie

Bardzo lubię oglądać programy kulinarne emitowane prze stację Kuchnia +. Kilka dni temu w programie „Donna Hay, Fast, Fresh, Simple” prowadząca przygotowała
jajka sadzone w kromkach
chleba. Akurat wczoraj kupiłam chlebek bruschetta i na kolację stworzyłam podobne danie. Dodatkowo do
chlebka przygotowałam lekką salsę z
pomidorów i
dymki. Całość doprawiłam
oliwą z oliwek,
solą morską i grubo mielonym
pieprzem. Całość wyszła przepyszna. Smakowało całej rodzince. Chrupiący chlebek,
jajko i orzeźwiająca, aromatyczna salsa.Składniki, 4 porcje:4 kromki
chleba albo bruschetta1 łyżka
oliwy z oliwekolej rzepakowy do smażenia4
jajka8 średnich
pomidorków1
dymkamielony
pieprzsól morskaWykonanie:Kromki
chleba posmarować z każdej strony
olejem. Najlepiej zrobić to pędzelkiem. Na suchej patelni usmażyć kromki
chleba z każdej strony na złoty kolor. Następnie wydrążyć na środku dziurę w kształcie koła. Do środka wbić
jajko, posolić, popieprzyć i przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Smażyć na średnim ogniu około 3-4 minuty.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę. Odsądzyc nadmiar soku ( najlepiej na sitku).
Dymkę pokroić w krążki. W misce połączyć
pomidory i
dymkę. Dodać 1 łyżkę
oliwy z oliwek. Doprawić świeżo mielonym
pieprzem i
solą morską. Usmażone
chlebki wyłożyć na talerz, obłożyć po bokach
pomidorową salsą, albo podać salsę obok.
