Wykonanie

Te babeczki są zaskakująco łatwe do przygotowania i naprawdę bardzo efektowne ;) Będą świetnym prezentem dla gospodarzy świątecznej imprezy, ten rodzaj kremu jest na tyle plastyczny, że nie rozlewa się z biegiem czasu i choineczki zachowają swój kształt. Porcja jest naprawdę gigantyczna, ja nie byłam w stanie zjeść całej. I co najważniejsze - do jej wykonania nie potrzeba żadnych zdolności manualnych ;)

na 8 babeczek►
mąka [1 i 1/3 szklanki]►
cukier biały [1 szklanka]►
masło [100 g/ pół kostki]►
jajka [2 sztuki]►
cukier wanilinowy [1 torebka]►
sól [szczypta]►
proszek do pieczenia [2 łyżeczki]►
maślanka [1/3 szklanki] na krem:►
cukier puder [240 g]►
masło [100 g]►
mleko [łyżka]► zielony
barwnik spożywczydodatkowo► gwiazdka wycięta z marcepanu bądź inna ozdoba/gwiazdka na szczyt choinki
Masło utrzeć z
cukrem, dodać
jajko,
cukier wanilinowy i dalej ucierać do uzyskania jaśniejszego koloru.Dodać suche składniki przesiane przez sito.Dolać
mleko i miskować do uzyskania gładkiej masy, ale uważać, żeby nie przegiąć z miksowaniem, bo finalne babeczki zamiast być miękkie będą suche i ,,chlebowate''.Piec w 180 stopniach przez ok. 15 min, do suchego patyczka.Wystudzone babeczki można dekorować.Aby uzyskać wysoką choinkę jedną z babeczek przycinam na kształt przypominający choinkę (ja do połowy ciasta dodałam
kakao, żeby wyszły mi dwa smaki babeczek, oczywiście nie trzeba tego robić).Miękkie
masło utrzeć najpierw
solo, a
potem powoli dorzucać
cukru pudru, na koniec dodać odrobinę
mleka i barwnik.Babeczkę ozdobić przy pomocy rękawa cukierniczego albo woreczka strunowego z odciętą końcówką. (zdjęcie)Na koniec, przyozdobić gotową choinkę gwiazdką z marcepanu.