Wykonanie
Ten sernik upiekłem na świąteczny stół i wszystkim bardzo smakował :)
Spód :- około 250 g
herbatników wieloziarnistych,- około 80 - 100 g roztopionego
masła.
Herbatniki rozkruszyć do
torebki foliowej i rozgnieść wałkiem na okruchy. Zalać roztopionym
masłem i wymieszać do uzyskania mokrego piasku. Całość ugnieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki.Przygotować masę
serową :- 2 kg
twarogu ( miałem wiaderkowy ),- 100 g roztopionego
masła,- szklanka
cukru białego,- 1/2 szklanki
cukru brązowego,- 6 dużych
jajek,- 1
budyń krówkowy ( na 3/4 l
mleka ),- masa krówkowa z puszki ( 510 g ),- 3 łyżki
kakao.Polewa jogurtowa :- duży, gęsty
jogurt naturalny,- 2-3 łyżki
cukru waniliowego.Wszystkie składniki oprócz
kakao i masy krówkowej zmiksować do dokładnego połączenia składników. Odlać do dwóch miseczek po około 2 szklanki. Do jednej dosypać 2 łyżki
kakao i wymieszać, drugą pozostawić bez dodatków. Do reszty sernikowej masy wmiksować masę
krówkową.Wyjąć blachę z lodówki. Spód posypać przez sitko łyżką
kakao i wylać masę
serową z
krówką. Na nią nałożyć kleksy z masy
kakaowej i białej. Delikatnie warstwy zamieszać widelcem robiąc esy-floresy. Sernik piec w temperaturze około 160 stopni przez około 1,5-2 godz.Pieczenie sernika w niższej temperaturze, ale przez dłuższy czas powoduje, że sernik nie opadnie i będzie równy. Ja mam piekarnik gazowy, z którym różnie bywa, więc proponuję indywidualnie sprawdzać stopień pieczenia i skrócić lub wydłużyć czas. Kiedy sernik będzie ścięty na wierzchu, ale jeszcze lekko " galaretowaty" na środku należy delikatnie wylać polewę
jogurtową i piec jeszcze przez około 15 minut.Smacznego.