ßßß Cookit - przepis na Sernik krówkowy

Sernik krówkowy

nazwa

Wykonanie

Ten sernik upiekłem na świąteczny stół i wszystkim bardzo smakował :)
Spód :
- około 250 g herbatników wieloziarnistych,
- około 80 - 100 g roztopionego masła.
Herbatniki rozkruszyć do torebki foliowej i rozgnieść wałkiem na okruchy. Zalać roztopionym masłem i wymieszać do uzyskania mokrego piasku. Całość ugnieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki.
Przygotować masę serową :
- 2 kg twarogu ( miałem wiaderkowy ),
- 100 g roztopionego masła,
- szklanka cukru białego,
- 1/2 szklanki cukru brązowego,
- 6 dużych jajek,
- 1 budyń krówkowy ( na 3/4 l mleka ),
- masa krówkowa z puszki ( 510 g ),
- 3 łyżki kakao.
Polewa jogurtowa :
- duży, gęsty jogurt naturalny,
- 2-3 łyżki cukru waniliowego.
Wszystkie składniki oprócz kakao i masy krówkowej zmiksować do dokładnego połączenia składników. Odlać do dwóch miseczek po około 2 szklanki. Do jednej dosypać 2 łyżki kakao i wymieszać, drugą pozostawić bez dodatków. Do reszty sernikowej masy wmiksować masę krówkową.
Wyjąć blachę z lodówki. Spód posypać przez sitko łyżką kakao i wylać masę serową z krówką. Na nią nałożyć kleksy z masy kakaowej i białej. Delikatnie warstwy zamieszać widelcem robiąc esy-floresy. Sernik piec w temperaturze około 160 stopni przez około 1,5-2 godz.Pieczenie sernika w niższej temperaturze, ale przez dłuższy czas powoduje, że sernik nie opadnie i będzie równy. Ja mam piekarnik gazowy, z którym różnie bywa, więc proponuję indywidualnie sprawdzać stopień pieczenia i skrócić lub wydłużyć czas. Kiedy sernik będzie ścięty na wierzchu, ale jeszcze lekko " galaretowaty" na środku należy delikatnie wylać polewę jogurtową i piec jeszcze przez około 15 minut.
Smacznego.
Źródło:http://przepisymikolaja.blogspot.com/2015/12/sernik-krowkowy.html