Wykonanie
Śledzie w dość nietypowym wydaniu, bo z całymi
jajkami i pyszną
sałatką z
zielonym groszkiem. Jeśli nie lubisz
śledzi samych sobie, nie rób ich w tej wersji. ;-) Jedząc
śledzie po japońsku, jemy ich całe płaty. Wyglądają efektownie na
stole i zna lazły niejednego amatora.

5
filetów śledziowych5
jajek1 puszka
groszku1
czerwona cebula4 łyżki
majonezu1 łyżeczka
musztardysól,
pieprz,
słodka papryka1.
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy.
Śledzie moczymy w wodzie przez minimum 1 godzinę. Dokładnie je osuszamy.2. Przygotowujemy
sałatkę:
groszek odcedzamy,
cebulę drobno siekamy. Łączymy z
majonezem,
musztardą, doprawiamy do smaku.3.
Sałatkę wykładamy na talerz lub półmisek.
Śledziami owijamy
jajka, spinamy wykałaczkami. Układamy na
sałatce. Czubek każdego
jajka smarujemy odrobiną
majonezu, posypujemy odrobiną
słodkiej papryki i dekorujemy
koperkiem.
