ßßß Cookit - przepis na Śledzie po japońsku

Śledzie po japońsku

nazwa

Wykonanie

Śledzie w dość nietypowym wydaniu, bo z całymi jajkami i pyszną sałatką z zielonym groszkiem. Jeśli nie lubisz śledzi samych sobie, nie rób ich w tej wersji. ;-) Jedząc śledzie po japońsku, jemy ich całe płaty. Wyglądają efektownie na stole i zna lazły niejednego amatora.
5 filetów śledziowych
5 jajek
1 puszka groszku
1 czerwona cebula
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz, słodka papryka
1. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy. Śledzie moczymy w wodzie przez minimum 1 godzinę. Dokładnie je osuszamy.
2. Przygotowujemy sałatkę: groszek odcedzamy, cebulę drobno siekamy. Łączymy z majonezem, musztardą, doprawiamy do smaku.
3. Sałatkę wykładamy na talerz lub półmisek. Śledziami owijamy jajka, spinamy wykałaczkami. Układamy na sałatce. Czubek każdego jajka smarujemy odrobiną majonezu, posypujemy odrobiną słodkiej papryki i dekorujemy koperkiem.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/sledzie-po-japonsku.html