Wykonanie
Pieczone pierogi są świetną przekąską. Można zrobić ich większą ilość i zaraz po ostygnięciu zamrozić. Rozmrożone smakują jak świeże, stanowią świetny dodatek do warzywnych zup a zabrane do pracy uszczęśliwią nas bardziej niż zwykłe kanapki. :-) Swój intensywny, żółty kolor meksykańskie pierożki zawdzięczają
kurkumie dodanej do ciasta.
Przyprawa neutralna w smaku apetycznie je zabarwiła. Polecam
kurkumę od
Przyprawy Świata
Gdynia .
Ciasto:500 g
mąki pszennej1 opakowanie suchych
drożdży2
jajka50 ml
oleju200 ml
maślanki1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
kurkumy, u mnie od
Przyprawy Świata
Gdynia1 łyżeczka
soliFarsz:1
filet z kurczaka1 puszka
meksykańskiej mieszanki warzywnej2 łyżeczki
koncentratu pomidorowegosól,
pieprz,
papryka ostraolej+ roztrzepane
jajko,
sezam1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h.2.
Filet z kurczaka bardzo drobno kroimy, obsypujemy
przyprawami, smażymy na rozgrzanym
oleju do zarumienienia. Studzimy, mieszamy z odsączoną
mieszanką meksykańską i koncentratem.3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, odrywamy po sporym kawałku i cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy koła, w środek których nakładamy po łyżeczce farszu i sklejamy jak pierogi.4. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym
jajkiem, posypujemy
sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni.