ßßß
Ciasto:500 g mąki pszennej1 opakowanie suchych drożdży2 jajka50 ml oleju200 ml maślanki1 łyżeczka cukru1 łyżeczka kurkumy, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia1 łyżeczka soliFarsz:1 filet z kurczaka1 puszka meksykańskiej mieszanki warzywnej2 łyżeczki koncentratu pomidorowegosól, pieprz, papryka ostraolej+ roztrzepane jajko, sezam1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h.2. Filet z kurczaka bardzo drobno kroimy, obsypujemy przyprawami, smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Studzimy, mieszamy z odsączoną mieszanką meksykańską i koncentratem.3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, odrywamy po sporym kawałku i cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy koła, w środek których nakładamy po łyżeczce farszu i sklejamy jak pierogi.4. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni.

