Wykonanie
Klasyczna szarlotka z różanym twistem. Przepyszne połączenie kruchego ciasta, kwaskowej masy
jabłkowej z różaną
konfiturą która nadaje jej szczególny charakter. Nie wymaga dużej wprawy , smakuje wyjątkowo.Polecam to ciasto w towarzystwie aromatycznej
herbaty Lady White Sir William's -to kompozycja wyjątkowej białej
herbaty z kawałkami
owoców tropikalnych, jej aromat jest bardzo subtelny a serwowana bez dodatków pozwala delektować się pełnią smaku.



Składniki:Ciasto:45 dag
mąki pszennej5 dag
mąki kukurydzianej30 dag
masła4
żółtka3 łyżki
śmietany 18%15 dag
cukru1 łyżka
cukru z prawdziwą
waniliąMasa :1 litr prażonych
winnych jabłek z
cukrem2 czubate łyżki
konfitury z
płatków róż
Cukier puder do oprószenia
Herbata do podaniaSposób wykonania:Ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać z
mąką kukurydzianą i
cukrami, dodać
płatki pokrojonego zimnego
masła z lodówki oraz
śmietanę i
żółtka, posiekać całość nożem a następnie szybko zagnieść.Ciasto podzielić na dwie części, jedną większą i drugą mniejszą . Mniejszą włożyć do lodówki.Większą część wylepić lub rozwałkować na dno blaszki o wym 25/30 cm wyłożonej pergaminem.Masę uprażonych
jabłek wymieszać z
konfiturą różaną i wyłożyć na ciasto kruche, pozostałe ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pociąć na jednakowej szerokości paski, ułożyć kratkę na jabłkach.Ciasto piec w nagrzanym piekarniku 45-50 minut w temp 180*c-do momentu lekkiego zrumienienia.Całkiem zimne oprószyć przed podaniem
cukrem pudrem. Podawać z filiżanką aromatycznej
herbaty .Słodkich wypieków ;-)