Wykonanie
Od dłuższego czasu zastanawiałam się nad tym, jak stworzyć babeczki z kremem, ale przy użyciu tylko zdrowych składników. I udało się, dziś je upiekłam.
Spody babeczek przygotowałam z pełnoziarnistych
płatków i
bananów, a krem ugotowałam na bazie
kaszy jaglanej z dodatkiem
wanilii oraz
siemienia lnianego, dzięki któremu uzyskałam budyniową konsystencję. A na koniec babeczki ozdobiłam
bakaliami.Wypiek oczywiście uzyskał pozytywne opinie degustatorów i znika w dość szybkim tempie;)Składniki na 12 sztuk: na spód:3 średniej wielkości, mocno dojrzałe
banany2 szklanki
płatków pełnoziarnistych* na krem:szklanka
mleka50g zmielonej na
mąkę kaszy jaglanej (ja użyłam młynka do
kawy)łyżeczka zmielonego
siemienia lnianego2-3 łyżeczki ksylitolu/
cukruziarenka z
laski wanilii+na wierzch dowolne
bakalie (ja użyłam
żurawiny,
rodzynek,
migdałów i
orzechów włoskich)Składniki na spód miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie wgniatamy ją do foremek na muffinki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 15 minut.Wszystkie składniki na krem mieszamy i gotujemy przez kilka minut.Po ostygnięciu kremu, nakładamy go na
spody babeczek i ozdabiamy
bakaliami.Smacznego:)Dlaczego warto przygotować pełnoziarniste babeczki z
waniliowym kremem jaglanym, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
kasza jaglana zawiera bardzo wiele cennych składników: wapń, żelazo, fosfor i potas, a także witaminy z grupy B oraz rzadko spotykany w produktach spożywczych krzem, który ma wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci,
płatki pełnoziarniste są bogate w błonnik, kwas foliowy, witaminę B3 oraz cenne pierwiastki: cynk, fosfor, żelazo i magnez.