Wykonanie
Po kilkudniowej przerwie wracam do was z przepisem na pancakes. Nieskromnie mówiąc- placuszki wyszły wyśmienite. Są one naprawdę puszyste i mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach. Pancakes zyskały same pochlebne opinie i zniknęły w mgnieniu oka.Swoją porcyjkę zjadłam ze słodziutkim
bananem ,
gorzką czekoladą,
żurawiną i pysznym
syropem klonowym.
Syrop jadłam pierwszy raz, ale już go uwielbiam i zachęcam do spróbowania go.Mam nadzieję, że widać różnice w jakości zdjęć, bo robiłam je nowym aparatem. Jednak na razie uczę się go obsługiwać;)Składniki na około 25 sztuk:3/4 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej3/4 szklanki
mąki pszennej typ 5002 szklanki
mleka2
jajka4 łyżki
oleju3-4 łyżeczki
cukru /
ksylitolułyżeczka
proszku do pieczeniaDo pierwszego pojemnika przesiewamy
mąki, dodajemy
proszek do pieczenia.W drugiej misce łączymy
żółtka i
cukier za pomocą trzepaczki/ widelca, następnie mieszamy z
mlekiem i
olejem. Całość przelewamy do miski z
mąką i dokładnie mieszamy łyżką.Do trzeciego pojemnika wbijamy
białka i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy je do ciasta na pancakes i mieszamy tylko do połączenia składnikówPlacuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej bez tłuszczu. Ja nakładałam 2 łyżki ciasta na jednego pancakes'a.Smacznego;)Dlaczego warto przygotować pancakes, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:)
mąka pszenna pełnoziarnista jest bogata w błonnik oraz witaminy z grupy B, a także
sole mineralne,
jajka są świetnym źródłem
białka, witamin A, D, E, K, B2 i B12 oraz wapnia, żelaza i magnezu.