ßßß Cookit - przepis na Pancakes

Pancakes

nazwa

Wykonanie

Po kilkudniowej przerwie wracam do was z przepisem na pancakes. Nieskromnie mówiąc- placuszki wyszły wyśmienite. Są one naprawdę puszyste i mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach. Pancakes zyskały same pochlebne opinie i zniknęły w mgnieniu oka.
Swoją porcyjkę zjadłam ze słodziutkim bananem , gorzką czekoladą, żurawiną i pysznym syropem klonowym. Syrop jadłam pierwszy raz, ale już go uwielbiam i zachęcam do spróbowania go.
Mam nadzieję, że widać różnice w jakości zdjęć, bo robiłam je nowym aparatem. Jednak na razie uczę się go obsługiwać;)
Składniki na około 25 sztuk:
3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki mąki pszennej typ 500
2 szklanki mleka
2 jajka
4 łyżki oleju
3-4 łyżeczki cukru / ksylitolu
łyżeczka proszku do pieczenia
Do pierwszego pojemnika przesiewamy mąki, dodajemy proszek do pieczenia.
W drugiej misce łączymy żółtka i cukier za pomocą trzepaczki/ widelca, następnie mieszamy z mlekiem i olejem. Całość przelewamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy łyżką.
Do trzeciego pojemnika wbijamy białka i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy je do ciasta na pancakes i mieszamy tylko do połączenia składników
Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej bez tłuszczu. Ja nakładałam 2 łyżki ciasta na jednego pancakes'a.
Smacznego;)
Dlaczego warto przygotować pancakes, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:)
mąka pszenna pełnoziarnista jest bogata w błonnik oraz witaminy z grupy B, a także sole mineralne,
jajka są świetnym źródłem białka, witamin A, D, E, K, B2 i B12 oraz wapnia, żelaza i magnezu.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/01/pancakes.html