Wykonanie
Mogę szczerze powiedzieć, że muffinki są wyborne. Ich smak jest niepowtarzalny, oczywiście na pierwszy
plan wysunęła się
gruszka i granola, których smak zdominował wypiek.
Syrop klonowy można bez problemu zastąpić
miodem, bo jego smak nie jest zbyt wyczuwalny i taka zamiana nie zmieni efektu końcowego.Składniki na 16 muffinek:100g
płatków pełnoziarnistych (ja użyłam jęczmiennych)125g
mąki pszennej pełnoziarnistej100g
mąki pszennej typ 65030g
otrębów2
gruszki, drobno pokrojone2
jajka180 ml
mleka1/5 szklanki
oleju100g
syropu klonowegoproszek do pieczeniaimbir mielony+ granola do posypania wierzchuSkładniki suche (
płatki,
mąki, proszek,
imbir,
otręby,
gruszki) mieszamy w jednej misce, a mokre (
jajka,
mleko,
olej,
syrop klonowy) w drugiej. Następnie zawartość obu misek łączymy i mieszamy łyżką, do połączenia się składników.Ciasto przelewamy do foremek na muffinki, posypujemy granolą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 25 minut.Dlaczego warto upiec muffinki
gruszkowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
gruszki są bogate w jod, który poprawia pracę tarczycy oraz bor poprawiający koncentrację, ponadto zawierają sporo potasu i
sodu,
syrop klonowy zawiera dużo tiaminy i ryboflawiny, manganu, wapnia i magnezu.