ßßß Cookit - przepis na Muffiny gruszkowe

Muffiny gruszkowe

nazwa

Wykonanie

Mogę szczerze powiedzieć, że muffinki są wyborne. Ich smak jest niepowtarzalny, oczywiście na pierwszy plan wysunęła się gruszka i granola, których smak zdominował wypiek. Syrop klonowy można bez problemu zastąpić miodem, bo jego smak nie jest zbyt wyczuwalny i taka zamiana nie zmieni efektu końcowego.
Składniki na 16 muffinek:
100g płatków pełnoziarnistych (ja użyłam jęczmiennych)
125g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g mąki pszennej typ 650
30g otrębów
2 gruszki, drobno pokrojone
2 jajka
180 ml mleka
1/5 szklanki oleju
100g syropu klonowego
proszek do pieczenia
imbir mielony
+ granola do posypania wierzchu
Składniki suche (płatki, mąki, proszek, imbir, otręby, gruszki) mieszamy w jednej misce, a mokre (jajka, mleko, olej, syrop klonowy) w drugiej. Następnie zawartość obu misek łączymy i mieszamy łyżką, do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do foremek na muffinki, posypujemy granolą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 25 minut.
Dlaczego warto upiec muffinki gruszkowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
gruszki są bogate w jod, który poprawia pracę tarczycy oraz bor poprawiający koncentrację, ponadto zawierają sporo potasu i sodu,
syrop klonowy zawiera dużo tiaminy i ryboflawiny, manganu, wapnia i magnezu.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/03/muffiny-gruszkowe.html