Wykonanie
Jeden z moich eksperymentów, który okazał się bardzo smaczny. Pizza z dużą ilością
sera, serowymi brzegami i warzywami z
ryżem.
Ciasto:1,5 szklanki
mąki pszennej15 g świeżych
drożdży2 łyżki
oliwy z oliwek0,5 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki
cukru0,5 szklanki letniej
wodyWierzch:2 łyżki
keczupuOregano200 g warzywa na patelnię z
ryżem i
pieczarkami Hortex300 g
sera8 plastrów
salami200 g
pieczarekDo miski wsypujemy
mąkę,
sól i
cukier.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do miski i zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie wałkujemy okrągły placek.
Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Pieczarki kroimy w plasterki.
Mieszankę warzyw z
ryżem na patelnię podsmażamy.
Przygotowane ciasto smarujemy
keczupem (5 cm od brzegu) i posypujemy
oregano. Następnie wykładamy podsmażone warzywa z
ryżem i
salami.
Na pozostawiony brzeg wykładamy połowę
sera, zawijamy do środka. Na wierzch wysypujemy
pieczarki. Pizzę pieczemy przez 20 minut w 220*C. Po 15 minutach posypujemy resztą
sera.