Wykonanie
Bardzo ostre i chrupiące ogóreczki z
chili. Pomimo długiego czasu przygotowania, warte zrobienia. Na zimę jak znalazł.
2,5 kg
ogórków gruntowych4 łyżki
soliGłówka
czosnku65 ml
oleju (ok. 8 łyżek)1,5 szklanki
octu 10%400 g
cukru3 łyżki
chilliOgórki dokładnie myjemy i kroimy w słupki (małe na 2, duże na 4). Przekładamy do miski i zasypujemy
solą. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia przygotowujemy zalewę. W jednym garnku podgrzewamy
olej, w drugim
ocet z
cukrem. Studzimy. Połowę
czosnku kroimy w plasterki, resztę przeciskamy przez praskę. Z
ogórków zlewamy
wodę. Przyprawiamy
chilli oraz
czosnkiem. Zalewamy
octem z
cukrem i
olejem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 10-12 godzin. Po tym czasie
ogórki przekładamy do słoików. Zalewamy powstałą zalewą. Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu wrzenia. Ustawiamy wieczkiem w dół do wystygnięcia.