Wykonanie
Wydawałoby się, że takie połączenie marynaty z
mięsem nie będzie smaczne. A wręcz przeciwnie.
Schab jest kruchy ale przeniknięty smakiem
soku ananasowego,
imbiru i
chili. Dzięki
mące kukurydzianej na wierzchu powstała skorupka, która zatrzymała wszystkie smaki.
Schab podałam na talerzu Jesień PORCELANA BOGUCICE


1 kg
schabu wieprzowego (w całości)1 łyżka
lubczyku2 łyżeczki marynaty do
mięs1 szklanka
soku ananasowego (z puszki)1 łyżeczka tartego
chrzanu1 łyżeczka
imbiru0,5 łyżeczki mielonego
chili1 łyżeczka
cukru pudru2 łyżki
mąki kukurydzianej
Schab nacieramy
lubczykiem oraz marynatą do
mięs.
Mięso owijamy szczelnie folią aluminiową i odstawiamy na godzinę do lodówki. Przygotowujemy glazurę. W garnku mieszamy
sok ananasowy,
imbir,
chrzan,
przyprawę chili,
cukier puder i
mąkę kukurydzianą. Zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Połowa marynaty smarujemy wierzch
schabu. Przekładamy do wysmarowanego
olejem naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 35 minut w 180*C. Po tym czasie
mięso odwracamy, smarujemy resztą glazury. Pieczemy kolejne 35 minut. Po tym czasie wykładamy na deskę, czekamy 5 minut i kroimy w plastry. Podajemy z kawałkami
ananasa.
