Wykonanie
Lubicie
riccottę ? ja bardzo, chociaż do tej
pory jadłam ją głównie w wersji wytrawnej, to jednak dzisiaj postanowiłam wymyślić z niej deser, no i tak powstały te przepyszne tarteletki :)Właściwości zdrowotne
riccottyRiccotta to
ser, który należy do
serów niedojrzewających, co jest bardzo pozytywną cechą bo dzięki temu, że nie dojrzewa zachowuje w sobie wszystkie najcenniejsze
białka, głównie albuminy i globuliny, stąd
serwatka, z której powstaje ten
ser, jest bardzo często obecna w mlekach dla dzieci oraz w odżywkach dla sportowców. Bardzo ważne jest dostarczanie
białka w codziennej diecie, ponieważ
białka przyspieszają metabolizm oraz dają na długo uczucie sytości, co jest ważne w przypadku odchudzania, najlepiej żeby były to
białka pełnowartościowe, zawierały aminokwasy egzogenne w odpowiednich proporcjach oraz w odpowiedniej ilości, do tego powinny być strawne oraz
mieć jak najmniej nasyconych tłuszczów więc śmiało sięgajcie po ten pyszny
ser, który zawiera
białko o dużej wartości odżywczej, mało tłuszczu, a dodatkowo bardzo duże ilości wapnia i selenu :)

Składniki : na spód :1 szklanka
mąki1/4 szklanki
cukru lub
ksylitolu1
jajko1/4 szklanki
masła klarownego (zimnego)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (opcjonalnie) na krem :250 g
riccotty1/2 szklanki
wiórków kokosowych (podpróżonych na złoto na patelce)sok z połówki
limonki1-2 łyżeczki
miodu do smakuPrzygotowanie :Wymieszać
mąkę,
cukier, ekstrakt oraz
masło i wyrabiać ciasto łącząc
masło z
mąką, następnie dodać
jajko i uformować gładką kulę, następnie odrywając ciasto wyłożyć nim foremki na babeczki (ja użyłam takich silikonowych) , piec ok 20 minut (aż zaczną się lekko rumienić) , w tym czasie przygotować krem, wymieszać
ricottę z wiórkami
limonką i
miodem, jeśli masa wydaje wam się za gęsta można dodać
jogurtu naturalnegoSmacznego :)
