Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na danie kuchni azjatyckiej. Sajgonki z farszem
mięsno - warzywnym, podane z pikantnym
sosem słodko- kwaśnym. Sajgonki wyszły pyszne. Z pikantnym
sosem słodko- kwaśnym smakowały nieziemsko :)
Składniki na farsz (na 12 sajgonek):50 g
makaronu ryżowego4
suszone grzyby mun1
marchew1
cebula czerwona2 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy z oliwek150 g mielonej
karkówki2 łyżki jasnego
sosu sojowegopieprzsól do smakuPozostałe składniki:
papier ryżowyolej rzepakowy do smażenia sajgonekpikantny
sos słodko- kwaśny do sajgonek - przepis na blogu TUTAJPrzygotowanie farszu:
Makaron gotujemy (bez solenia) zgodnie z recepturą na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną
wodą. Po ostygnięciu kroimy na
nitki o długości 5 cm.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odcedzamy i kroimy w drobne paski.
Marchew kroimy w cienkie słupki.
Cebulę i
czosnek drobno siekamy, wrzucamy na patelnię, lekko solimy i podsmażamy na
oliwie do zmięknięcia
cebuli.Gdy
cebula jest gotowa, dodajemy
marchewkę i podsmażamy aż
marchewka lekko zmięknie.Następnie na patelnię dokładamy
mięso oraz
grzyby i całość podsmażamy kolejne 10 minut. W międzyczasie do farszu dolewamy
sos sojowy i doprawiamy go dość mocno
pieprzem i do smaku
solą.Po tym czasie na patelnię dodajemy
makaron i całość jeszcze chwilę podsmażamy, aby smaki się połączyły. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy
solą i
pieprzem.Farsz studzimy.Przygotowanie sajgonek:Na blacie kuchennym kładziemy płaski talerz z ciepłą
wodą i suchą kuchenną ściereczkę.
Papier ryżowy moczymy w wodzie, po 2 sekundach wyjmujemy i kładziemy na ściereczce.Na dole
papieru ryżowego kładziemy 1 czubatą łyżkę farszu. Zwijamy najpierw dół,
potem boki do środka, a następnie rolujemy.Tak przygotowujemy kolejno wszystkie sajgonki.Sajgonki odkładamy na 20 minut. Po tym czasie możemy rozpocząć smażenie.W małej patelni rozgrzewamy
olej. Ilość
oleju powinna być taka, aby sajgonka zanurzyła się w nim do połowy.Sajgonki wkładamy do gorącego
oleju, po 3 - 4 sztuki i smażymy, z obu stron, około 4 minuty. W połowie czasu smażenia sajgonki przewracamy na drugą stronę. Sajgonki powinny nabrać złotego koloru. Wkładając sajgonki na patelnię, najpierw wkładamy je sklejeniem w dół.Po usmażeniu sajgonki układamy na papierowych ręcznikach, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.Zachęcam do podania sajgonek z zaproponowanym przeze mnie, pikantnym
sosem słodko- kwaśnym. Ja jem je palcami. Tak mi smakują najlepiej.Smacznego :)