Wykonanie

Piernik
marchewkowy to ciekawa propozycja na ciasto świąteczne. Zamiana
mąki pszennej na orkiszową oraz
cukru na
ksylitol zmniejszy kaloryczność wypieku. Dzięki
czemu kawałek ciasta nie spowoduje dużych wyrzutów sumienia;)Składniki:
Marchew- 0,3 kg
Mąka orkiszowa- 130g (1 szklanka)
Soda oczyszczona- 1 łyżeczka
Cynamon- 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika- 2 łyżeczki
Olej- 25 ml (2,5 łyżek)
Jajka- 120 g (2 sztuki)
Ksylitol - 1/4 szklanki
Cukier wanilinowy- 1/2 łyżeczkiKuleczki zbożow0-
czekoladowe decorada- 1/2 paczuszkiPrzepis :1. Do miski wsypujemy
mąkę,
sodę oczyszczoną,
przyprawę do piernika i
cynamon- wszystko razem mieszamy.
Jajka ucieramy z
ksylitolem, stopniowo wlewamy
olej. Suche składniki mieszamy z masą jajeczną, aż do połączenia mas.2.
Marchew ścieramy na tarce ( na grubych oczkach) i łączymy z
ciastem delikatnie mieszając.3. Keksówkę smarujemy
masłem i posypujemy
mąką. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35 minut.Smacznego !100g piernika dostarcza:B-5 , 3 g T-7g W-26 g E- 169 kcal WW-2 , 5