ßßß
Jedno z moich ulubionych ciast ostatnio.Zastrzeżenie, jakie mogę do niego mieć, to to, że kojarzy się już z jesienią. Na szczęście wynagradza smakiem.Podaję składniki na 1 porcję, ale uprzedzam, że na standardowej blaszce, z takiej ilości wyjdzie niewysokie - najlepiej robić z półtorej. A, i spokojnie, jeśli źle obliczycie proporcje. Ostatnio dałam za dużo oleju i cukru, ale nikt tego nie wyczuł :)Składniki:- 2 szklanki miąższu,- 2 szklanki mąki,- 3/4 szklanki cukru,- 3/4 szklanki oleju,- 3 jajka,- 5 łyżeczek cynamonu,- 1 opakowanie cukru wanilinowego,- łyżeczka sody oczyszczonej,- garść orzechów,- łyżeczka przyprawy do piernika (ale niekoniecznie).Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę, cynamon i przyprawę. Całość miksujemy, a następnie dodajemy posiekany (bądź starty), odsączony miąższ z dyni oraz drobno pokrojone orzechy i mieszamy.Pieczemy około 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni.



