Wykonanie
Jedno z moich ulubionych ciast ostatnio.Zastrzeżenie, jakie
mogę do niego
mieć, to to, że kojarzy się już z jesienią. Na szczęście wynagradza smakiem.Podaję składniki na 1 porcję, ale uprzedzam, że na standardowej blaszce, z takiej ilości wyjdzie niewysokie - najlepiej robić z półtorej. A, i spokojnie, jeśli źle obliczycie proporcje. Ostatnio dałam za dużo
oleju i
cukru, ale nikt tego nie wyczuł :)Składniki:- 2 szklanki miąższu,- 2 szklanki
mąki,- 3/4 szklanki
cukru,- 3/4 szklanki
oleju,- 3
jajka,- 5 łyżeczek
cynamonu,- 1 opakowanie
cukru wanilinowego,- łyżeczka
sody oczyszczonej,- garść
orzechów,- łyżeczka
przyprawy do piernika (ale niekoniecznie).
Jajka ubijamy z
cukrem, dodajemy
mąkę,
olej,
cukier wanilinowy,
sodę,
cynamon i
przyprawę. Całość miksujemy, a następnie dodajemy posiekany (bądź starty), odsączony miąższ z dyni oraz drobno pokrojone
orzechy i mieszamy.Pieczemy około 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni.