Dla moich bliskich dziś przygotowałam tatara z polędwicy wołowej na który serdecznie zapraszam.Podstawą dobrego tatara jest jakość mięsa, powinno pochodzić ze znanego źródła. Ja kupuję od jednego handlowca który ma zawsze świeże i najwyższej jakości, od kilku lat u niego się zaopatruje w mięso. Tatara możemy zrobić z innej części wołowiny np legawy tj polędwicy żydowskiej lub wołowiny bez kości. Cena polędwicy jest dość wysoka ale pół kilograma to nie jest zbyt duży wydatek. 1 kg polędwicy 50-70 zł zaś wołowiny około 30 złskładniki1/2 kg polędwicy wołowej lub innego mięsa bez kości3 ogórki kiszone najlepsze są domowej roboty2 cebulkikilka kaparów Olepieprz czarny Kamissól morska KamisprzyprawamaggiWiniary5 małych jajekoliwa z oliweksposób przygotowaniaPolędwice myjemy i mielimy w maszynce można też posiekać ja polecam mielenie.Ogórki kiszone i cebulkę kroimy w drobną kostkę.Zmieloną polędwicę doprawiamy do smaku solą, pieprzemmaggi i oliwą z oliwek. Specjalnie nie pisze ile należy użyć przypraw ponieważ każdy indywidualnie doprawia według własnego gustu.Bierzemy w dłoń niedużą kulkę mięsa formujemy w dłoni okrąg z wgłębieniem na jajko. Oddzielamy jajko od białka i delikatnie wkładamy żółtko do wgłębienia. Obok tatara układamy pokrojona w kostkę cebulkę i ogórki i kapary jeśli ktoś lubi.Podajemy zaraz po zrobieniu ponieważ jest to przekąska która nie może leżeć, jest zrobiona z surowego mięsa, jajka łatwo o zatrucie. Pamiętacie o tym.Smacznego