Wykonanie
Składniki:1 perliczka200g plastrów
boczkuzioła do drobiumarynata do drobiu Kotanyi2 łyżki
oliwy2 ząbki
czosnku1 łyżka
tymianku1 mieszanka
pieprzu kolorowego Kotanyi
sól1 łyżeczka
soli zmiękczającej
pomidorki koktajlowe
fasolka zielona gotowana
fasolka żółta gotowanazasmażkaWykonanie:Do
oleju wkładamy marynatę,
sól zmiękczająca ,
pieprz dobrze mieszamy, perliczkę nacieramy dokładnie marynatą (wewnątrz i na zewnątrz).Plastrami
boczku obkładam marynowaną
tuszkę. Obwiązujemy nitką - by w trakcie pieczenia tłuszcz dokładnie pokrył perliczkę. Do garnka rodzinnego wlewamy trzy łyżki
oliwy, następnie na gorący tłuszcz wkładamy perliczkę smażymy około 1,5 godziny. odwracając co jakiś czas na drugą stronęNa talerzu układamy
fasolkę zółta i zieloną polewamy zasmażką układamy kawałek perliczki.Garnek rodzinny sprawdził się podczas przygotowania kolejnej potrawy .Moim zdaniem jest bardzo uniwersalizmy możemy w nim przygotowywać rożne dania :)