ßßß Cookit - przepis na perliczka na fasolce szparagowej

perliczka na fasolce szparagowej

Wykonanie

Składniki:
1 perliczka
200g plastrów boczku
zioła do drobiu
marynata do drobiu Kotanyi
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżka tymianku
1 mieszanka pieprzu kolorowego Kotanyi
sól
1 łyżeczka soli zmiękczającej
pomidorki koktajlowe
fasolka zielona gotowana
fasolka żółta gotowana
zasmażka
Wykonanie:
Do oleju wkładamy marynatę, sól zmiękczająca ,pieprz dobrze mieszamy, perliczkę nacieramy dokładnie marynatą (wewnątrz i na zewnątrz).
Plastrami boczku obkładam marynowaną tuszkę. Obwiązujemy nitką - by w trakcie pieczenia tłuszcz dokładnie pokrył perliczkę. Do garnka rodzinnego wlewamy trzy łyżki oliwy, następnie na gorący tłuszcz wkładamy perliczkę smażymy około 1,5 godziny. odwracając co jakiś czas na drugą stronę
Na talerzu układamy fasolkę zółta i zieloną polewamy zasmażką układamy kawałek perliczki.
Garnek rodzinny sprawdził się podczas przygotowania kolejnej potrawy .Moim zdaniem jest bardzo uniwersalizmy możemy w nim przygotowywać rożne dania :)
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/07/perliczka-na-fasolce-szparagowej.html