ßßß Cookit - przepis na Szarlotka sypana, gryczana z płatkami owsianymi - pyszna!

Szarlotka sypana, gryczana z płatkami owsianymi - pyszna!

nazwa

Wykonanie

Zaczął się sezon na szarlotki.
W zeszłym sezonie naprodukowałam ich sporo, były szarlotki z bezą: gryczana, jaglana i owsiana, była szarlotka na cieniutkim cieście i jeszcze inne. Założyłam nawet osobny folder na nie.
Nie robiłam dotąd sypanej, bo klasyczna opiera się na kaszy mannie, a ja takiej kaszy nie używam. Ale jak znalazłam na kilku blogach przepis na szarlotkę sypaną z płatkami owsianymi, to od razu wiedziałam, że taką zrobię.
Dorzuciłam bakalie, bo to sprawdzony już przeze mnie sposób na usmacznienie jabłkowego nadzienia, ujęłam mocno słodzika i użyłam mąki gryczanej.
Składniki na tortownicę o śr. 20 cm:
Ciasto:
* szklanka mąki gryczanej
* szklanka płatków owsianych zwykłych
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
* 2 łyżki ksylitolu
* płaska łyżka kakao (opcjonalnie)
Nadzienie:
* co najmniej 1 kg jabłek - u mnie Szara Reneta
* garść daktyli i żurawiny
* kawałek imbiru, cynamon
Na wierzch:
* 100 g zimnego masła
Jabłka obrałam, pokroiłam na kawałki, wrzuciłam do rondelka, dodałam pokrojone daktyle i odrobinę wody i dusiłam do miękkości. Po zdjęciu z gazu dorzuciłam żurawinę.
Wymieszałam wszystkie sypkie składniki.
Dno tortownicy wyłożyłam papierem, a boki posmarowałam tłuszczem.
Wsypałam 1/3 suchej masy, wygładziłam, rozłożyłam 1/2 jabłkowego musu, wygładziłam, znów sypkie, potem mus i na końcu sypkie. Całość przykryłam plasterkami masła, miejsce w miejsce. Masło roztapiając się przenikało przez wszystkie warstwy łącząc je, choć po upieczeniu okazało się, że były niewielkie obszary na spodzie, gdzie masło nie dotarło, nie wiem jaka na to rada i czy jest w ogóle.
Piekłam w temp. 180* C ok. 40 minut.
Pięknie pachniało w trakcie pieczenia, a po upieczeniu bardzo smakowicie prezentowały się te przyrumienione płatki na wierzchu.
Długo studziłam, zwykle szybko wyciągam ciasto z foremki, a tutaj miałam duże obawy czy się nie rozleci i cierpliwie czekałam, skręcając się z ciekawości jakie też ono będzie w smaku i formie.
Wyszło rewelacyjne!
Nie mogłam się powstrzymać, zjadłam 1/2 w pierwszy dzień i w drugi dokończyłam, odrobinę dzieląc się z mężem.
Koniecznie do powtórki!
"Człowiek jest jedynym zwierzęciem, które kładzie się spać, kiedy nie jest śpiące i wstaje kiedy jest senne."
Dave Gneiser
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2015/12/szarlotka-sypana-gryczana-z-platkami.html