ßßß Cookit - przepis na Schabowy z pieczarkami i serem

Schabowy z pieczarkami i serem

nazwa

Wykonanie

Moje córki , ja zresztą też , lubimy takie oto schabowe z pieczarkami i serem żółtym..u mnie były to akurat schabowe z marynaty, ale można także zrobić je w tradycyjny sposób..i usmażone posmarować majonezem ,wyłożyć pieczarki, przykryć serem i lekko zapiec.
1,20 kg schabu
sól i pieprz
olej do smażenia
Marynata:
3 jajka
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka płaska musztardy Develey
2 łyżki majonezu wiejskiego Develey
lubczyk suszony
vegeta
5 łyżek oleju
Dodatkowo:
pieczarki
cebula
ser żółty
majonez Develey
Schab pokroić na ok.1,5-2 cm plastry i lekko pobić tłuczkiem[nie za cienko].Posypać solą i pieprzem.Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać Kotlety obtoczyć marynatą i przykryć i wstawić do lodówki na 2-5 dni.Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju.Pieczarki oczyścić, pokroić i wraz z cebulką poddusić na oleju, doprawić.Usmażone kotlety posmarować majonezem , wyłożyć trochę pieczarek z cebulą , przykryć serem żółtym i wstawić do nagrzanego piekarnika lub mikrofalówki, aby ser żółty się rozpuścił.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/12/schabowy-z-pieczarkami-i-serem.html