Wykonanie
Uwielbiam
ryby, są przepyszne i zdrowe. To bardzo cenne źródło wielu witamin i minerałów, które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Przyznam Wam szczerze, że od dziecka wprost za nimi przepadam i mogłabym je jeść codziennie. Dlatego tak bardzo ucieszyła mnie współpraca z firmą Graal . Ich produkty znam i cenię od lat. Wczoraj na kolację przygotowałam przepyszną
ryżowo-
paprykową sałatkę śledziową. Jak dla mnie połączenie idealne. Danie syte, ale nie za ciężkie. A w towarzystwie chrupkich sucharków smakowało wybornie. Spróbujcie, zapraszam.


Składniki:100 g
białego ryżu1 puszka
filetu ze śledzia w
sosie pomidorowym z
papryką Graal1 łyżka drobno posiekanej zielonej
pietruszkiokoło 1/4
czerwonej papryki (2 łyżki pociętej w drobną kostkę
czerwonej papryki)2 czubate łyżeczki łagodnego
ketchupupieprz i
sól do smakupropozycja podania: sucharkiPrzygotowanie:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta, uważając by go nie rozgotować.Zieloną
pietruszkę drobno siekamy.
Paprykę kroimy natomiast w drobną kostkę.Do miseczki wykładamy całego
śledzia z puszki wraz z sosem, lekko go rozdrabniamy widelcem. Dodajemy przygotowaną
pietruszkę i
paprykę, mieszamy. Następnie dodajemy ugotowany, przestudzony
ryż, znów delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy 2 czubate łyżeczki
ketchupu (łagodnego) i całość przyprawiamy
solą i
pieprzem, mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie dodajemy przypraw.
Sałatka powinna
mieć wyrazisty smak.Podajemy w towarzystwie sucharków lub innego ulubionego
pieczywa.


Smacznego