ßßß

Składniki:100 g białego ryżu1 puszka filetu ze śledzia w sosie pomidorowym z papryką Graal1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszkiokoło 1/4 czerwonej papryki (2 łyżki pociętej w drobną kostkę czerwonej papryki)2 czubate łyżeczki łagodnego ketchupupieprz i sól do smakupropozycja podania: sucharkiPrzygotowanie:Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta, uważając by go nie rozgotować.Zieloną pietruszkę drobno siekamy. Paprykę kroimy natomiast w drobną kostkę.Do miseczki wykładamy całego śledzia z puszki wraz z sosem, lekko go rozdrabniamy widelcem. Dodajemy przygotowaną pietruszkę i paprykę, mieszamy. Następnie dodajemy ugotowany, przestudzony ryż, znów delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy 2 czubate łyżeczki ketchupu (łagodnego) i całość przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie dodajemy przypraw. Sałatka powinna mieć wyrazisty smak.Podajemy w towarzystwie sucharków lub innego ulubionego pieczywa.
Smacznego