Wykonanie
Dziś mam dla Was szybką i niebywale smaczną propozycję. Poduszeczki z pysznym
pieczarkowym farszem o czosnkowej nucie, które smakują idealnie z
kubkiem gorącego czerwonego barszczu. Taka propozycja sprawdzi się wspaniale na zimowe wieczory lub sylwestrowe przyjęcie. Spróbujcie. Szybko, smacznie i aromatycznie. No i... tak troszkę już świątecznie ;) A jeżeli nie macie pod ręką kubka czerwonego barszczu, takie
pieczarkowe poduszeczki możecie podać w towarzystwie
ketchupu lub ulubionego sosu - polecam produkty Folwark .


Składniki: (na 14 sztuk)około 450 g
pieczarek*1 średnia
cebula2/3 łyżeczki suszonej
bazylii1 1/2 łyżeczki słodkiej
czerwonej papryki2 czubate łyżki
sosu czosnkowego Folwark
sól i
pieprz do smakuokoło 2 łyżki tłuszczu do smażenia + do posmarowania poduszeczek **1 płat
ciasta francuskiego (! nie mrożonego)* waga
pieczarek z ogonkami, przed obraniem - około 25 sztuk mniejszych
pieczarek** u mnie
miks oliwy z oliwek i
oleju rzepakowego lub
masłoPrzygotowanie:
Cebulę obieramy i siekamy bardzo drobno. Następnie smażymy ją na rozgrzanym tłuszczu. Zmniejszamy płomień na mały.
Pieczarki pozbawiamy ogonków, obieramy. Ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do podsmażonej
cebuli. Dodajemy suszoną
bazylię i słodką
czerwoną paprykę. Całość smażymy na najmniejszym ogniu, mieszając.Przed końcem smażenia dodajemy 2 czubate łyżki
sosu czosnkowego, mieszamy całość. Następnie dodajemy
sól i
pieprz, próbujemy. Mieszając zostawiamy nasz
pieczarkowy farsz na patelni (minimalny ogień) przez około 2-3 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia.Rozwijamy płat
ciasta francuskiego. Dzielimy go na 7 równych pasów, a każdy z pasów na pół. W ten sposób powinniśmy uzyskać 14 prostokątów. Każdy prostokąt zginamy na pół. Do środka nakładamy po 2 łyżeczki
pieczarkowego farszu. Całość składamy, boki przygniatamy (wokół) widelcem.Wszystkie poduszeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy z wierzchu roztopionym
masłem (lub
miksem tłuszczu) i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut. Jeśli wierzch poduszeczki jest niewystarczająco zarumieniony, na 3-4 minuty przed końcem pieczenia obracamy poduszeczki do góry nogami.Poduszeczki podajemy ciepłe (lub zimne) z
kubkiem czerwonego barszczu lub zestawem ulubionych sosów/keczupem.



Smacznego