ßßß
Składniki:1 kg sera z wiaderka4 żółtka z jaj klasy M1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki kaszy manny1 duży cukier waniliowy Delecta1 1/2 szklanki cukru *1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta3-4 krople aromatu cytrynowego Delecta1 pełna łyżka krojonej skórki cytrynowej (drobnej)200-250 g kakaowych herbatników180-200 g masłaDelecta Decorada maczek smak owocowy tutti fruttikawałek margaryny i odrobina kaszy manny do przygotowania formy* ilość cukru zależy od słodkości użytego sera; mój był dość kwaskowatyPrzygotowanie:Do misy blendera przekładamy herbatniki, rozdrabniamy je na "piasek". Masło roztapiamy w garnuszku, bądź w mikrofali. Od razu dodajemy do rozdrobnionych ciastek. Mieszamy. Kakaową masą wykładamy spód tortownicy (wcześniej wysmarowanej i oprószonej kaszą). Ugniatamy łyżeczką. Tortownicę z kruchym spodem wkładamy do lodówki na czas przygotowania sernika.Do większej miski wsypujemy 2 łyżki kaszy manny, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy. Następnie dodajemy cały ser, miksujemy krótko na najmniejszych obrotach miksera.Do drugiej miski wbijamy 4 żółtka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i aromat, miksujemy.Tak przygotowaną masę jajeczną przekładamy do miski z serową masą. Miksujemy tylko do połączenia składników (! na najmniejszych obrotach miksera).Ciasto przelewamy ostrożnie na ciasteczkowy spód.Sernik wkładamy na środkowy poziom do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Sernik pieczemy około 1,5 h (wilgotny ser). W zależności od użytego rodzaju sera czas może być krótszy. Sernik jest gotowy, gdy boki są rumiane i odchodzą od formy, a wierzch jest zwarty. Sernik studzimy przy uchylonym piekarniku. Następnie na kratce.Gdy sernik całkowicie ostygnie wyjmujemy go z formy, ozdabiamy maczkiem owocowym tutti frutti i wkładamy do lodówki.
SmacznegoPrzepis bierze udział w konkursie: