ßßß Cookit - przepis na Puszysty sernik cytrynowy na chrupkim spodzie ze słodkim akcentem tutti frutti

Puszysty sernik cytrynowy na chrupkim spodzie ze słodkim akcentem tutti frutti

nazwa

Wykonanie

Dzień przed Wigilią w całym domu unoszą się wspaniałe zapachy... Krzątam się energicznie by ze wszystkim zdążyć. Pierogi już są, uszka też, barszcz... Czas na moje ukochane świąteczne ciasta. Bez jakiego ciasta nie wyobrażam sobie świątecznego stołu? Bez sernika. Tym razem postanowiłam przygotować go w delikatnie cytrynowej wersji na kruchym, czekoladowym spodzie ze słodkim owocowym akcentem tutti frutti. Serdecznie Wam polecam takie zestawienie smaków. Dodatkowym atutem tego przepisu jest fakt, że sernik uda się nawet z dość wilgotnego sera z wiaderka. Ileż to razy kupiłam ser, otwarłam go i załamana stwierdziłam, że jest zbyt wilgotny. Stosując ten przepis nie będziecie musieli biec do sklepu po nowy ser. Sernik wychodzi puszysty i naprawdę smaczny. Spróbujcie.
Składniki:
1 kg sera z wiaderka
4 żółtka z jaj klasy M
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaszy manny
1 duży cukier waniliowy Delecta
1 1/2 szklanki cukru *
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
3-4 krople aromatu cytrynowego Delecta
1 pełna łyżka krojonej skórki cytrynowej (drobnej)
200-250 g kakaowych herbatników
180-200 g masła
Delecta Decorada maczek smak owocowy tutti frutti
kawałek margaryny i odrobina kaszy manny do przygotowania formy
* ilość cukru zależy od słodkości użytego sera; mój był dość kwaskowaty
Przygotowanie:
Do misy blendera przekładamy herbatniki, rozdrabniamy je na "piasek". Masło roztapiamy w garnuszku, bądź w mikrofali. Od razu dodajemy do rozdrobnionych ciastek. Mieszamy. Kakaową masą wykładamy spód tortownicy (wcześniej wysmarowanej i oprószonej kaszą). Ugniatamy łyżeczką. Tortownicę z kruchym spodem wkładamy do lodówki na czas przygotowania sernika.
Do większej miski wsypujemy 2 łyżki kaszy manny, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy. Następnie dodajemy cały ser, miksujemy krótko na najmniejszych obrotach miksera.
Do drugiej miski wbijamy 4 żółtka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i aromat, miksujemy.
Tak przygotowaną masę jajeczną przekładamy do miski z serową masą. Miksujemy tylko do połączenia składników (! na najmniejszych obrotach miksera).
Ciasto przelewamy ostrożnie na ciasteczkowy spód.
Sernik wkładamy na środkowy poziom do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Sernik pieczemy około 1,5 h (wilgotny ser). W zależności od użytego rodzaju sera czas może być krótszy. Sernik jest gotowy, gdy boki są rumiane i odchodzą od formy, a wierzch jest zwarty. Sernik studzimy przy uchylonym piekarniku. Następnie na kratce.
Gdy sernik całkowicie ostygnie wyjmujemy go z formy, ozdabiamy maczkiem owocowym tutti frutti i wkładamy do lodówki.
Smacznego
Przepis bierze udział w konkursie:
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/12/Puszysty-sernik-cytrynowy-na-chrupkim-spodzie-ze.html