Wykonanie
Dzień przed Wigilią w całym domu unoszą się wspaniałe zapachy... Krzątam się energicznie by ze wszystkim zdążyć. Pierogi już są, uszka też, barszcz... Czas na moje ukochane świąteczne ciasta. Bez jakiego ciasta nie wyobrażam sobie świątecznego stołu? Bez sernika. Tym razem postanowiłam przygotować go w delikatnie cytrynowej wersji na kruchym,
czekoladowym spodzie ze słodkim
owocowym akcentem tutti frutti. Serdecznie Wam polecam takie zestawienie smaków. Dodatkowym atutem tego przepisu jest fakt, że sernik uda się nawet z dość wilgotnego
sera z wiaderka. Ileż to
razy kupiłam
ser, otwarłam go i załamana stwierdziłam, że jest zbyt wilgotny. Stosując ten przepis nie będziecie musieli biec do sklepu po nowy
ser. Sernik wychodzi puszysty i naprawdę smaczny. Spróbujcie.
Składniki:1 kg
sera z wiaderka4
żółtka z jaj klasy M1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kaszy manny1 duży
cukier waniliowy Delecta1 1/2 szklanki
cukru *1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia Delecta3-4 krople
aromatu cytrynowego Delecta1 pełna łyżka krojonej
skórki cytrynowej (drobnej)200-250 g
kakaowych herbatników180-200 g
masłaDelecta Decorada maczek smak
owocowy tutti fruttikawałek
margaryny i odrobina
kaszy manny do przygotowania formy* ilość
cukru zależy od słodkości użytego
sera; mój był dość kwaskowatyPrzygotowanie:Do misy blendera przekładamy
herbatniki, rozdrabniamy je na "piasek".
Masło roztapiamy w garnuszku, bądź w mikrofali. Od razu dodajemy do rozdrobnionych
ciastek. Mieszamy.
Kakaową masą wykładamy spód tortownicy (wcześniej wysmarowanej i oprószonej
kaszą). Ugniatamy łyżeczką. Tortownicę z kruchym
spodem wkładamy do lodówki na czas przygotowania sernika.Do większej miski wsypujemy 2 łyżki
kaszy manny,
mąkę ziemniaczaną i
proszek do pieczenia. Mieszamy. Następnie dodajemy cały
ser, miksujemy krótko na najmniejszych obrotach miksera.Do drugiej miski wbijamy 4
żółtka, dodajemy
cukier i
cukier waniliowy. Dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy
skórkę cytrynową i aromat, miksujemy.Tak przygotowaną masę jajeczną przekładamy do miski z
serową masą. Miksujemy tylko do połączenia składników (! na najmniejszych obrotach miksera).Ciasto przelewamy ostrożnie na
ciasteczkowy spód.Sernik wkładamy na środkowy poziom do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Sernik pieczemy około 1,5 h (wilgotny
ser). W zależności od użytego rodzaju
sera czas może być krótszy. Sernik jest gotowy, gdy boki są rumiane i odchodzą od formy, a wierzch jest zwarty. Sernik studzimy przy uchylonym piekarniku. Następnie na kratce.Gdy sernik całkowicie ostygnie wyjmujemy go z formy, ozdabiamy
maczkiem owocowym tutti frutti i wkładamy do lodówki.
SmacznegoPrzepis bierze udział w konkursie: