Wykonanie
Nie przepadam za kupnym
musli, bo jak dla mnie za dużo tam
rodzynek za, którymi średnio przepadam. Reszty pyszności w torebce jak kot napłakał. Tak więc wzięłam się za swoje. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że dajemy dodatki takie jakie lubimy tak więc u mnie było mnóstwo różnorakich
orzechów. Nie dodawałam
suszonych owoców bo akurat nie miałam ale wy możecie dodać co tylko chcecie :) Pycha :) Przepis Rachel Allen z programu " Ulubione potrawy Rachel "

Składniki : ( z podanej ilości wychodzi spora blacha )125 g
masła150 ml
miodu500 g
płatków owsianych100 g pestek z dyni100 g pestek
słonecznika100 g wiórek
kokosowych100 g
płatków migdałowychod siebie dołożyłam
orzechy laskowe,
orzeszki ziemne niesolone, pekanyłyżeczka esencji waniliowej
suszone owoce ( pominęłam )Wszystkie
bakalie oprócz
suszonych owoców mieszamy razem.W rondelku rozpuszczamy
masło z
miodem. Po rozpuszczeniu dodajemy esencję
waniliową. Mieszamy. Polewamy
bakalie, dokładnie mieszamy aby płyn okrył wszystkie
bakalie, wysypujemy na blachę. Najlepiej na dużą czarną w , którą wyposażona jest kuchenka. Równomiernie rozkładamy.Pieczemy w temp. 160-170°C przez 25 minut ( najlepiej na górnej półce ). W trakcie pieczenia co jakiś czas mieszamy
musli żeby równomiernie się uprażyło.
Musli jest dobre kiedy
bakalie są suche, nie kleją się jak przed włożeniem. Gdy cała mieszanka ostygnie wtedy dopiero dodajemy
suszone owoce.* Ja dodatkowo po wyłączeniu piekarnika zostawiłam całe
musli w środku do całkowitego jego wychłodzenia ( oczywiście piekarnik był przymknięty ) aby dobrze wszystko się dosuszyło.Smacznego :)