Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Uszka z
grzybami - Danie ...Pierniczki Bożonarodzeniowe »Tak właśnie pomyślałam przygotuję właśnie na Wigilię taką pyszną gwiazdę z
makiem. Będzie pięknie się prezentowała na
stole.Jest przepyszna. Piekę ją razem z innymi babeczkami w akcj i Ciasto na Niedzielę . Zainspirowałam się przepisem TYMSkładniki:
mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol 500 g
jaja 2 szt
mleko 180 ml
cukier 60 g
masło 30 g
drożdże świeże 30 gNadzienie:300 gram masy makowej z puszki
morele 10 szt
żurawina 50 g
orzechy włoskie 50 gr
migdały płatki 1 garść
olejek migdałowy 5-6 kropelDodatkowo:
jajko do posmarowania gwiazdyWykonanie rozczynu:Do szklanki tak do połowy wlewamy ciepłe
mleko, rozpuszczamy w nim
drożdże z łyżką
cukru, dodajemy 2 łyżki
mąki, mieszamy i zostawiamy na 15 minut przykryte ściereczka do wyrośnięcia.Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiewamy,wsypujemy do misy, wlewamy wyrośnięty rozczyn . Dodajemy rozpuszczone ostudzone
masło, resztę
cukru i
jaja i
mleko. Wyrabiamy ciasto, zostawiamy je przykryte ściereczką na około 40 minut.Ciasto pięknie wyrosło, dzielimy je na 4 równe części, wałkujemy cztery równe koła. Blaszkę do tarty lub do tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy pierwszy placek i smarujemy
makiem( wcześniej dodałam do niego pokrojone
bakalie,
żurawinę dałam suszoną oraz parę kropel
aromatu migdałowego ), na to drugi placek i znowu smarujemy
makiem na to trzeci placek smarujemy
makiem i przykrywamy czwartym plackiem.Farsz nakładamy tak aby był z pół centymetra od brzegów ciasta. Zlepiamy ciasto na około, na środku kładziemy szklankę lekko dociskając, teraz już wiemy jak mamy pokroić gwiazdę . Kroimy ja na około 16 części. Każdy kawałek ciasta przekręcamy dwa
razy i tak nam powstaje gwiazda.Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Teraz jak wyrosło smarujemy
jajem. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.Ps. farsz nakładajcie cienko i tak 1 cm od brzegu.Izioni Pyszne SmakiEwa SzczepińskaJoanna






sobota, 12 grudnia 2015, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter