Wykonanie
W prostocie siła. Czy trzeba czegoś więcej? Ciepłe, chrupiące grzanki,
zielone szparagi i jajko? Jak dla mnie idealnie rozpoczęty dzień. Nie przeszkadza, że
jajko nie zawsze ma idealny kształt. W końcu w domu można podać i tak. Najważniejsze, że smakuje.
Składniki:
chleb razowy (najlepiej domowy)
zielone szparagijajkoocet winnysólWykonanie:Kromki
chleba opiekamy w opiekaczu. Zagotowujemy
wodę w garnku.
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i wrzucamy do osolonego wrzątku na 2 - 3 minuty. Wyjmujemy i oblewamy zimną
wodą. W małym garnuszku zagotowujemy
wodę z łyżką
octu.
Jajka wbijamy na talerzyk i ostrożnie zsuwamy na wrzącą
wodę. Gotujemy przez 3 minuty.
Szparagi kroimy na kilka kawałków i kładziemy na ciepłe tosty. Na
szparagi kładziemy ugotowane
jajko w koszulce. Kroimy
jajko i jemy na ciepło.