ßßß Cookit - przepis na Pizza paprykowa na orkiszowym cieście

Pizza paprykowa na orkiszowym cieście

nazwa

Wykonanie

Od kilku lat korzystam już tylko z jednego przepisu na ciasto na pizzę . Tym razem podmieniłam tylko mąkę pszenną na orkiszową z bardzo dobrym skutkiem. Zastanawiałam się też, czy ajvar sprawdzi się zamiast sosu pomidorowego i muszę przyznać, że sprawdza się bardzo. Polecam tę typowo jesienną pizzę.
Składniki:
2 papryka (lub po jednej z 2 kolorów)
kilka sporych łyżek ajvaru
mozzarella na ciasto:
400 g mąki orkiszowej jasnej
175 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 łyżeczka drożdży instant lub 3 łyżeczki świeżych
60g oliwy z oliwek
340g - 400g lodowato zimnej wody (dałam ok. 380)
łyżeczka soli
Wykonanie:
W misie wymieszać mąki, sól i drożdże. Dodać oliwę i stopniowo dolewać wody. Zagniatać ciasto robotem na niskich obrotach przez kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. Misę przykryć i wstawić do lodówki na noc (ostatecznie ciasto może stać w lodówce tylko kilka godzin lub po prostu od razu wyrastać w cieple). Gotowe ciasto podzielić na porcje. Rozwałkować. Na cieście rozsmarować ajvar. Posypać papryką pokrojoną w kostkę. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli. Piec w 240 stopniach przez około 10 minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/09/Pizza-paprykowa-na-orkiszowym-ciescie.html