ßßß
Składniki:2 papryka (lub po jednej z 2 kolorów)kilka sporych łyżek ajvarumozzarella na ciasto:400 g mąki orkiszowej jasnej175 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej1 łyżeczka drożdży instant lub 3 łyżeczki świeżych60g oliwy z oliwek340g - 400g lodowato zimnej wody (dałam ok. 380)łyżeczka soliWykonanie:W misie wymieszać mąki, sól i drożdże. Dodać oliwę i stopniowo dolewać wody. Zagniatać ciasto robotem na niskich obrotach przez kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. Misę przykryć i wstawić do lodówki na noc (ostatecznie ciasto może stać w lodówce tylko kilka godzin lub po prostu od razu wyrastać w cieple). Gotowe ciasto podzielić na porcje. Rozwałkować. Na cieście rozsmarować ajvar. Posypać papryką pokrojoną w kostkę. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli. Piec w 240 stopniach przez około 10 minut.