Wykonanie
Od kilku lat korzystam już tylko z jednego przepisu na ciasto na pizzę . Tym razem podmieniłam tylko
mąkę pszenną na orkiszową z bardzo dobrym skutkiem. Zastanawiałam się też, czy ajvar sprawdzi się zamiast
sosu pomidorowego i muszę przyznać, że sprawdza się bardzo. Polecam tę typowo jesienną pizzę.

Składniki:2
papryka (lub po jednej z 2 kolorów)kilka sporych łyżek ajvaru
mozzarella na ciasto:400 g
mąki orkiszowej jasnej175 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej1 łyżeczka
drożdży instant lub 3 łyżeczki świeżych60g
oliwy z oliwek340g - 400g lodowato zimnej
wody (dałam ok. 380)łyżeczka
soliWykonanie:W misie wymieszać
mąki,
sól i
drożdże. Dodać
oliwę i stopniowo dolewać
wody. Zagniatać ciasto robotem na niskich obrotach przez kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. Misę przykryć i wstawić do lodówki na noc (ostatecznie ciasto może stać w lodówce tylko kilka godzin lub po prostu od razu wyrastać w cieple). Gotowe ciasto podzielić na porcje. Rozwałkować. Na cieście rozsmarować ajvar. Posypać
papryką pokrojoną w kostkę. Na wierzchu ułożyć plastry
mozzarelli. Piec w 240 stopniach przez około 10 minut.