Na blogu jest już przepis na śledzie w śmietanie. Tym razem jednak, za sprawą Edytki, dodałam do śledzi starte jabłko. Muszę przyznać, że taka wersja smakuje mi chyba jeszcze bardziej.Składniki:300 g płatów śledziowych250 g cebuli cukrowej1/2 łyżki cukru1 nieduże jabłko starte na dużych oczkach na sos:125 g majonezu175 g jogurtu naturalnego1,5 łyżki cukruświeżo zmielony pieprzWykonanie:Śledzie namoczyć przez kilka godzin w wodzie. Osuszyć i pokroić na niewielkie kawałki. Cebulę pokroić w półplasterki i zasypać połową cukru. Odstawić na około kwadrans, żeby cebula puściła sok. Odcisnąć sok. Cebulę dodać do śledzi, dodać starte jabłko. Wymieszać majonez z jogurtem, doprawić pozostałym cukrem i pieprzem. Wymieszać ze śledziami i odstawić do lodówki, żeby całość się przegryzła.