Wykonanie
Kilka dni temu pokazała go Ptasia . Bardzo lubimy omlet królewski, a ten wydał mi się odrobinę podobny. Dlatego przy pierwszej nadarzającej się okazji przygotowałam go na śniadanie. Zjadałyśmy z córką z apetytem i już pod koniec śniadania żałowałam, że nie przygotowałam podwójnej porcji. Przepis pochodzi z książki "Simply Nigella".


Składniki:2
jajka50 g
mąki (dałam orkiszową jasną)75 ml
mleka1/2 łyżki
cukruduża szczypta
przyprawy do piernika (dałam pół łyżeczki)15 g
masłaowoce,
miód,
syrop klonowy,
cukier puder do podania (według uznania)Wykonanie:Do zimnego piekarnika wstawić patelnię żeliwną (u mnie 24 cm, ale powinna być mniejsza). Rozgrzać piekarnik do 220 stopni (w oryginale z termoobiegiem, ale u mnie omlet za szybko zaczął się przypalać).
Jajka ubić z
cukrem. Dodać
mąkę,
przyprawę i
mleko i ponownie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wrzucić
masło i poczekać aż się rozpuści. Wlać masę jajeczną i wstawić do piekarnika na około 10 - 15 minut (ja piekłam około 12, Ptasia z termoobiegiem 16).