ßßß Cookit - przepis na Bear paw cookies

Bear paw cookies

nazwa

Wykonanie

Z każdego dalszego wyjazdu przywożę sobie książkę kucharską z regionalnymi/narodowymi przepisami. To, że potem rzadko z nich korzystam, to już inna sprawa. Rzadko, nie znaczy jednak, że nigdy, czasami znajdzie się przepis, który wyjątkowo do mnie przemówi. :)
Na przepis na 'niedźwiedzie łapy' trafiłam szukając pomysłów na nowości do świątecznych paczek. Jak deklaruje opis w książce, którą przywiozłam w zeszłym roku z Berlina, są to ciasteczka świąteczne, choć nie przeszkadza to, piec ich przez całą zimę. Są chrupiące z zewnątrz i delikatnie ciągnące, mocno czekoladowe wewnątrz, nie za słodkie. Bardzo nam zasmakowały.
źródło przepisu: ' Grandma's German Cookbook ' B. Hamm, L.Schmidt, wyd. DK
(składniki na około 50 sztuk)
6 białek
500 g drobnego cukru do wypieków
200 g gorzkiej czekolady
łyżeczka cynamonu
skórka z 1/2 niewoskowanej cytryny
500 g mielonych orzechów laskowych*
łyżka kakao
cukier do obtoczenia ciasteczek
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie wymieszać ze startą na drobnych oczkach tarki czekoladę, cynamonem, skórką cytrynową, orzechami i kakao. Odstawić na 4 godziny w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w cukrze. Następnie odcisnąć w specjalnej drewnianej foremce (jeśli, jak ja, nie posiadacie takowej możecie wspomóc się np. łyżeczką i improwizować :)). Ułożyć ciasteczka w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyschnięcia w temperaturze pokojowej na całą noc (około 12 godzin).
Piec około 20 minut, na środkowej półce piekarnika, w temperaturze 130 stopni. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasteczka jeszcze na 5 minut.
Upieczone ciasteczka można też obtoczyć w rozpuszczonej czekoladzie.
*Upiekłam też porcję ciasteczek na bazie orzechów włoskich, natknęłam się również na przepisy z użyciem migdałów, więc myślę, że mogą być one stosowane zamiennie, w zależności, co akurat macie pod ręką.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2015/01/Bear-paw-cookies.html