ßßß
źródło przepisu: ' Grandma's German Cookbook ' B. Hamm, L.Schmidt, wyd. DK(składniki na około 50 sztuk)6 białek500 g drobnego cukru do wypieków200 g gorzkiej czekoladyłyżeczka cynamonuskórka z 1/2 niewoskowanej cytryny500 g mielonych orzechów laskowych*łyżka kakaocukier do obtoczenia ciasteczekBiałka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie wymieszać ze startą na drobnych oczkach tarki czekoladę, cynamonem, skórką cytrynową, orzechami i kakao. Odstawić na 4 godziny w temperaturze pokojowej.Po tym czasie uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w cukrze. Następnie odcisnąć w specjalnej drewnianej foremce (jeśli, jak ja, nie posiadacie takowej możecie wspomóc się np. łyżeczką i improwizować :)). Ułożyć ciasteczka w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyschnięcia w temperaturze pokojowej na całą noc (około 12 godzin).Piec około 20 minut, na środkowej półce piekarnika, w temperaturze 130 stopni. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasteczka jeszcze na 5 minut.Upieczone ciasteczka można też obtoczyć w rozpuszczonej czekoladzie.*Upiekłam też porcję ciasteczek na bazie orzechów włoskich, natknęłam się również na przepisy z użyciem migdałów, więc myślę, że mogą być one stosowane zamiennie, w zależności, co akurat macie pod ręką.Smacznego!
