ßßß Cookit - przepis na KuchniokracjaKuchniokracja

KuchniokracjaKuchniokracja

nazwa

Składniki

Wykonanie

24 października, 2013 by Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Niedawno amerykańskie media zaczęły mówić o prognozach trendów kulinarnych według Sterling-Rice Group. Grupa doradcza działa głównie w Ameryce Północnej, stąd też trendy będą raczej odpowiadały tamtejszym realiom. Są jednak i zjawiska, które powtarzają bez względu na miejsce i to od nich chciałabym zacząć.
Smak umami cieszy się zainteresowaniem od jakiegoś czasu. W 2014 roku będzie głównie reprezentowany przez wodorosty. Modnymi kuchniami będą śródziemnomorska oraz bliskowschodnia . Ta pierwsza jest nawiązaniem do powrotu do kuchni fusion, o którym mówi także wielu brytyjskich specjalistów, druga zaś ma bezpośredni związek z regionami często pojawiającymi się w amerykańskich mediach (głównie ze względu na konflikty zbrojne).
Owocem roku została cytryna (dodatek do sosów, napojów, ciast). Często wykorzystywane będę w sztuce kulinarnej również żółtka jaja, liście herbaty oraz orzechowe substytuty mleka krowiego np. mleko migdałowe, mleko z orzechów nerkowca . Popularne będą rzadsze odmiany mięs: kozie, królicze czy gołębie, a także pasty (w znaczeniu makaronu) o nietypowych, egzotycznych smakach.
Z jednej strony wśród trendów pojawia się gotowanie na parze oraz gotowanie w wodzie czy na mleku (zapewne jako sposób walki z otyłością), a z drugiej strony mówi o powrocie do wyrazistej amerykańskiej kuchni.
Dodatkowo warto wspomnieć o jeszcze jednej kwestii, a mianowicie o rynku usług ślubnych. W krajach anglosaskich (w szczególności USA) to ogromny biznes, którego nieodłącznym elementem jest też jedzenie. Ze względu na swoją specyfikę często obowiązują w tej dziedzinie odmienne trendy kulinarne, ale o tym napiszę więcej przy innej okazji.
Podobne wpisy
Trendy kulinarne 2014 – poradnik smakosza i restauratora
Chicken burger w „bułce” z makaronu
Światowe trendy kulinarne na 2013 według Amerykanów i Brytyjczyków
Trendy kulinarne 2014 – trendy ogólne
Trendy kulinarne 2014 – kolor ma znaczenie, czyli moda i design spotykają się w kuchni
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/jeszcze-kilka-amerykanskich-trendow-na-2014-rok-wg-raportu-sterling-rice