Wykonanie
24 października, 2013 by Magdalena Tomaszewska-BolałekNiedawno amerykańskie media zaczęły mówić o prognozach trendów kulinarnych według Sterling-Rice Group. Grupa doradcza działa głównie w Ameryce Północnej, stąd też trendy będą raczej odpowiadały tamtejszym realiom. Są jednak i zjawiska, które powtarzają bez względu na miejsce i to od nich chciałabym zacząć.Smak umami cieszy się zainteresowaniem od jakiegoś czasu. W 2014 roku będzie głównie reprezentowany przez wodorosty.
Modnymi kuchniami będą śródziemnomorska oraz bliskowschodnia . Ta pierwsza jest nawiązaniem do powrotu do kuchni fusion, o którym
mówi także wielu brytyjskich specjalistów, druga zaś ma bezpośredni związek z regionami często pojawiającymi się w amerykańskich mediach (głównie ze względu na konflikty zbrojne).
Owocem roku została
cytryna (dodatek do
sosów,
napojów, ciast). Często wykorzystywane
będę w sztuce kulinarnej również
żółtka jaja, liście
herbaty oraz
orzechowe substytuty
mleka krowiego np.
mleko migdałowe,
mleko z
orzechów nerkowca . Popularne będą rzadsze odmiany
mięs: kozie, królicze czy gołębie, a także pasty (w znaczeniu
makaronu) o nietypowych, egzotycznych smakach.Z jednej strony wśród trendów pojawia się gotowanie na parze oraz gotowanie w wodzie czy na
mleku (zapewne jako sposób walki z otyłością), a z drugiej strony
mówi o powrocie do wyrazistej amerykańskiej kuchni.Dodatkowo warto wspomnieć o jeszcze jednej kwestii, a mianowicie o rynku usług ślubnych. W krajach anglosaskich (w szczególności USA) to ogromny biznes, którego nieodłącznym elementem jest też jedzenie. Ze względu na swoją specyfikę często obowiązują w tej dziedzinie odmienne trendy kulinarne, ale o tym napiszę więcej przy innej okazji.
Podobne wpisyTrendy kulinarne 2014 – poradnik smakosza i restauratoraChicken burger w „bułce” z
makaronuŚwiatowe trendy kulinarne na 2013 według Amerykanów i BrytyjczykówTrendy kulinarne 2014 – trendy ogólneTrendy kulinarne 2014 – kolor ma znaczenie, czyli
moda i design spotykają się w kuchni