Wykonanie
Małe, kolorowe
fasolki jadane zarówno na słodko, jak i na słono stanowią dużą grupę
słodyczy w
Kraju Kwitnącej
Wiśni.
Fasolowe łakocie to oryginalna alternatywa dla
orzeszków ziemnych czy
chipsów. Przepis pochodzi z mojej książki Japońskie
słodycze .A już jutro widzimy się na spotkaniu o japońskich słodyczach, które odbędzie się we Wrocławiu o godzinie 18:00, w Café Księgarnia Tajne Komplety, ul. Przejście Garncarskie 2. WSTĘP WOLNY!100 g ugotowanych ziaren soi20 ml
wody90 g
cukruSoję moczymy przez noc po czym gotujemy, tak by ziarna były twarde i łatwo się nie rozgniatały. Następnie odstawiamy ją na około 2 godziny i osuszamy. Ziarna wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy do momentu aż zaczną strzelać (około 7-10 minut). Do garnka wlewamy
wodę i wsypujemy 50 g
cukru, doprowadzamy do wrzenia po czym wrzucamy
soję i zestawiamy z kuchenki. Dokładnie mieszamy. Kiedy
cukier obklei ziarna oraz
zrobi się lekko białawy dosypujemy kolejną partię
cukru, wstawiamy na kuchenkę po czym mieszamy. Czynność powtarzamy 2-3 krotnie.
Soję rozkładamy na papierze do pieczenia. Iri mame przechowujemy w suchym miejscu, w zamkniętym pojemniku. Nadaje się do spożycia przez około tydzień.
